Döntős a magyar férfi válogatott

Hárai Balázs; Benedek TiborA magyar férfi vízilabda-válogatott egy góllal nyert az olasz csapat ellen a budapesti Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében, így vasárnap az aranyéremért mérkőzik a szerb-montenegrói párharc győztesével.

A Benedek Tibor szövetség kapitány irányította világbajnoki címvédő hazai csapat és a 2011-ben vb-aranyérmes, a 2012-es londoni olimpián – a negyeddöntőben éppen a magyar válogatottat legyűrő – olasz gárda összecsapása a margitszigeti Hajós uszodában ideális időben, hatezer lelkes szurkoló előtt, rögtön hatalmas lövőpárbajjal kezdődött. Ám gól csak bő két perc elteltével született, méghozzá Varga Dénes jóvoltából, aki a jobb alsó sarkot vette be (1-0). Emberelőnyből jött az egyenlítés, de pillanatokkal később Varga Dénes álompasszából Szivós Márton módosított az álláson, aztán pedig a 34 évével korelnök Madaras Norbert balkezes bombája landolt a hálóban (3-1).

A második negyedben az addigi két magyar fórral szemben már hatodszor emberelőnyben játszó olaszok szépítettek, majd teljes létszámnál is betaláltak (3-3). Létszámfölényes helyzetből sikerült visszavenni a vezetést Hosnyánszky Norbert révén (4-3). Fél perccel a nagyszünet előtt még nagyobb hangerővel ünnepelhetett a publikum: a csapatkapitány Varga Dániel bombázott az olasz kapuba (5-3). A negyedzárás pillanatában a rivális élt a hat az öt elleni játék kínálta eséllyel (5-4).

A harmadik játékrész nagy Nagy Viktor-védésekkel rajtolt, a kapus még emberhátrányban is bravúrral hárított, a válaszcsapás pedig felettébb hatásos volt: Hosnyánszky a kapufa segítségével bombázott a hálóba (6-4). Szűk egy perc volt hátra a negyedből, amikor távoli lövéssel szépítettek az olaszok (6-5).

A befejező nyolc perc fele lefutott, amikor 6-6-ra módosult az eredmény, a magyar csapat szintén emberelőnyből vette vissza a vezetést: Hosnyánszky “gyömöszölte” be a kapuba a labdát (7-6). Aztán megint az olaszok játszhattak eggyel többen, aminek meg is lett az eredménye (7-7). Ötvenhat másodperccel a vége előtt azonban Varga Dénes parádés elhajlásos lövéssel 8-7-re alakította az állást, és innentől már önfeledten áradhatott a harci kiáltás, a Ria-Ria-Hungária, mert nyert és döntőbe jutott a magyar válogatott!

A tizenkétszeres Európa-bajnok magyar vízilabda-válogatott legutóbb nyolc éve Belgrádban játszott Eb-döntőt, akkor a házigazda szerbek 9-8-ra nyertek. Az 1999-es firenzei Eb fináléban a mieink 15-12-re nyertek Horvátország ellen. Budapesten 1926-ban, 1958-ban és 2001-ben rendeztek Európa-bajnokságot, ám 13 évvel ezelőtt az olaszoktól elszenvedett vereség után csak bronzérmet szerzett a Margitszigeten Kemény Dénes olimpiai bajnok csapata. Az 1958-as budapesti Eb-n Dömötör Zoltán 12 találattal volt gólkirály. Akkor nem volt klasszikus döntő, a legjobb négy között Magyarország-Olaszország 7-0, majd 4-2-re legyőztük az ezüstérmes szovejeteket is. Az 56 évvel ezelőtt Budapesten győztes csapat tagjai: Boros Ottó, Csillag Gábor, Dömötör Zoltán, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Katona András, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Molnár Róbert, Pintér István, Váczi József. A szövetségi kapitány Lemhényi Dezső volt.

Benedek Tibor a lefújás után úgy értékelt, hogy a csapat megérdemelte a győzelmet.

“Óriási harc volt a medencében, és pillanatok döntöttek. Fontos volt, hogy a hazai közönség előtt továbbjussunk – mondta. – Akadtak hibáink, de túl tudtuk tenni magunkat ezeken, és a játékosok egymásból merítettek plusz erőt. Most a legfontosabb, hogy felkészüljünk a döntőre.”
A magyar válogatott legutóbb nyolc éve szerepelt Eb-döntőben, és – amit a szövetségi kapitány is kiemelt – ezt megelőzően 1958-ban játszhatott hazai medencében kontinensfinálét.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak, elődöntő:

OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 7-8 (1-3, 3-2, 1-1, 2-2)
Gól: Gallo 2, Di Fulvio, Figlioli, Giorgetti, Luongo, Aicardi, ill. Hosnyánszky 3, Varga Dénes 2, Varga Dániel, Szivós, Madaras.

Szerbia-Montenegró 10-9 (3-5, 1-2, 3-2, 3-0)

A délszláv csata a montenegróiak vezetésével indult, majd nagyszerű játékkal négy góllal (5-1) elhúztak az Európa-bajnoki címvédővel szemben. A szerbek lassan éledezni kezdtek, és a szokatlanul sok találatot hozó első negyed végére 5-3-ra szépítettek. Érdemben azonban a második nyolc percben sem változott a meccs képe: összeszedettebbek voltak a montenegróiak, és a nagyszünetig 7-4-es vezetést hoztak össze. Aztán 8-4-et követően elkezdtek az idővel játszani, passzívabbá váltak, a szerbek pedig feljöttek 8-7-re. Akár ki is egyenlíthettek volna, ehelyett a harmadik negyed csattanójaként egy távoli csavargóllal 9-7-re módosult az eredmény. A befejező negyedben viszont 9-9-nél a szerbek utolérték riválisukat, sőt a vezetést is átvették (10-9), s már nem engedték át.

Így az Eb-aranyért vasárnap 20.30-tól a szerbek játszanak a magyarokkal, a bronzéremért pedig 18.30-tól a montenegróiak az olaszokkal.

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.