Dr. Bodnár András: Gyurta Danit képesnek tartom olimpiai győzelme megismétlésére is!

Bodnár András_JPBár már belépett a hetvenesek táborába, dr. Bodnár András változatlan aktivitással éli több fronton zajló életét. Az első fokon már nyugdíjas sebész főorvos változatlanul bejár legutolsó munkahelyére, a kőbányai Bajcsy Kórházba, a vese-és epekőzúzásnak egyik legnagyobb hazai tekintélye, aki immár 1992. óta tagja a LEN (Európai Úszó Szövetség) orvosi bizottságának. A kétgyermekes családapának három unokája van, velük is gyakran találkozik. s mind a felsoroltak mellett még a Magyar Olimpiai Bizottság kebelén belül működő Mező Ferenc Sportbizottság elnöki teendőit is ellátja.

Az egykori olimpiai bajnok vízilabdázóval a legelső, egri tapasztalatairól kezdtük a beszélgetést.

– Aki Egerben kerülhet közelebbi barátságba a medencék világával, az nagyon jól jár! Olyan mestereim voltak, mint Baranyai György és Válent Gyula, s természetesen először én is úsztam, hogy azután a jól ismert recept alapján a pólósoknál folytassam. Példaképnek azért megtette a kiváló ezerötszázas, Katona Jóska, aki a medencén kívül is speciális hangulatot tudott teremteni.

– Nem sokáig úszott, hiszen tizennyolc évesen már a felnőtt vízilabda válogatott keretbe is behívták.

– Ezt a korán jött lehetőséget a szép emlékű Lemhényi Dezsőnek, Butykónak köszönhettem, aki már az 1960-as, római olimpia előtt lehetőséget adott nekem a legjobbak között. Később, Laki Károly kapitánysága idején is élveztem a bizalmat, s így tagja lehettem az 1964-ben, Tokióban olimpiai bajnokságot nyert magyar válogatottnak is. Egyébként pedig tizenhat éven keresztül voltam a válogatott keret tagja; utoljára 1976-ban, egy NSZK-beli tornán játszhattam, Montrealba azonban már nem vitt ki Gyarmati Dezső.

– Gyarmati olimpiai győzelemre vezette a nemzeti együttest Kanadában, a négy évvel korábbi, legalább olyan erősnek tartott válogatottnak viszont – Rajki Béla vezetésével – be kellett érnie az ezüstéremmel. Mit gondol, mi volt a különbség, ami dönthetett?

– A teljes igazsághoz tartozik, hogy Münchenben is nyerhettünk volna, de ott végül a gyengébb gólarányunk miatt szorultunk le a dobogó legfelső lépcsőjéről. Ami pedig a két kapitány közötti különbséget illeti, Rajki Béla ugyanúgy mindent tudott a vízilabdáról, mint az utána következő Gyarmati. Utóbbi szerintem nagyobb diplomata volt Béla bácsinál és az az érzésem, hogy Gyarmati jobban megérezte a meccsközi kritikus pontokat. Ahogy szokták mondani, ő jobban „meccselt”, mint nagy tekintélyű elődje…

– Montreal évében klubjában, az OSC-ben is abbahagyta. Annál is inkább, mivel már jóval korábban elkezdte építeni a privát karrierjét.

– 1968-ban munkába álltam, miután sikerrel pályáztam a Sebészeti Klinikára. 1985-ben a Korányi Kórház következett, majd 1997-ben lettem főorvos a Bajcsy Kórházban, ahonnan papíron 2007-ben vonultam nyugdíjba. Ám – amint már korábban is említettem – továbbra is szerződéses munkaviszonyban állok utolsó munkahelyemmel.

– Mivel közismert sokoldalú aktivitása, a régebbi és a mai póló összehasonlítására kérném.

– Fizikailag nem olyan jelentős a differencia, a játék gyorsasága viszont óriásit nőtt. ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a finom technikai megoldások száma is. Húzásokat például leginkább csak emberhátrányban lehet manapság látni…

– A magyar férfi vízilabdázásban alapvetően új korszak elején járunk. Mit gondol, Benedek Tibor jó irányban indult meg?

– Meggyőződésem, hogy akiknek ott a helye a válogatott keretben, azok valamennyien ott is vannak. Jelenleg erős átépítés-frissítés zajlik, most türelmesnek kell lennie mindenkinek.

– Immár harmadik évtizede tagja a LEN kilencfős orvosi bizottságának…

– Évente kétszer ülésezünk, s ezen kívül a LEN jelentős európai eseményein is ott vagyunk. A doppingkontrollok intézése mellett például arról is nekünk kell döntenünk: hány másodpercig maradhatnak a víz alatt a szinkronúszók?

– Mit vár a legjobb úszóinktól a közelgő barcelonai világbajnokságon?

– Most Hosszú Katinkát tartom a legtöbbre. Cseh László óriási egyéniség, akinek még mindig lehetnek aduk a kezében. Gyurta Danit pedig képesnek tartom londoni olimpiai sikere megismétlésére is.

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.