Dujsebajev fejest ugrott a nagy magyar homályba

dusebajev_talant_440Nem valami jól kezdődik Talant Dujsebajev szövetségi kapitánysága a magyar férfi kézilabda válogatott élén. Az október végén esedékes, Miskolcon lejátszásra kerülő, Portugália elleni Eb-selejtezőn nem számíthat az ismételten megsérült Nagy Lászlóra, s ugyancsak a lelátóról lesz kénytelen figyelni a dolgok alakulását az első remények szerint már augusztusban pályára lépő, ám még mindig kényszerpihenőjét töltő új, veszprémi szerzemények egyike, Lékai Máté is.

Ismerve a nemzetközi mércével mérve egyébként is elég szűk válogatási lehetőségeket, bizony kissé megalapozatlannak tűnik a portugálok elleni ütközettel kapcsolatos, általános hurráoptimizmus. A közhiedelemben az él, hogy ez a meccs úgy, ahogy van, kipipálható. Pedig ez egyáltalán nem biztos. Különösen nem áll ez a feltevés most, a jelentősen megváltozott helyzetben, hiszen a magyar válogatott (és természetesen az MKB-MVM Veszprém) védekezése alapvetően Nagy Lászlóra épül. A Montpellier elleni meccset követő MRI vizsgálat eredményének ismeretében most már csak épült.

A magyar válogatott számára három évet elvesztegető (átkalkulálgató?) világklasszis, Nagy ugyanis nyilvánvalóan túljutott pályafutása csúcsán – erre kell mindenkit figyelmeztessenek az ismétlődő, kisebb-nagyobb sérülései. Aki nem egészen szemellenzős, annak ilyenkor beugrik a Barcelona állásfoglalása: harminc éves kor után mindenkivel csak egyéves szerződést köt a méltán világhírű klub kézilabdázóinak vezetősége. Könyvelési szempontból érthető, hogy Nagy a Veszprém ötéves, mindenféle (a tömegek által ismeretlen) garanciákkal felturbósított szerződésajánlatára mondott igent. S ennek a maratoni kontraktusdnak még csak a harmadik éve elején járunk. Ez a most bekövetkezett és minimum négyhetesre taksált kényszerpihenő egyben azt is jelzi: mostantól a veszprémi vezérkarnak és a szurkolóknak egyaránt mind többet kell majd fohászkodniuk azért, hogy Nagy Lászlót elkerüljék a hasonló sérülések.

S hogy köthető mindez Dujsebajev nevéhez? A kirgiz származású világsztár – aki fejest ugrott a nagy magyar homályba – máris jóval nehezebb feladat előtt ál, mint állt volna Nagy Lászlóval és a szintén fontos irányító-jelölttel, Lékai Mátéval. Hogy az alapvetően átszervezésre kényszerülő magyar válogatottal mit tud majd elvégezni az optimistán elégnek minősített, Miskolc előtti három nap során, az majd elválik. Az ugyanis egyértelmű, hogy nem elég, ha a csapat mellé rendelt, egykori szegedi, majd veszprémi Bartók Csabával akár naponta többször is telefonálgatnak egymásnak. Itt ugyanis sokkal nehezebb házi feladatot kell majd megoldani az – ismétlem – mindenképpen lebecsült portugál nemzeti együttessel szemben. Arról nem is beszélve, hogy a másik – és Lékai kiesésével az egyetlen igazi – irányító, Császár Gábor sem valószínű, hogy csúcsformában lesz Miskolcon, a PSG Párizs kispadján átücsörgött, hosszú hónapok után.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.