Talant Dusebajev magyar szövetségi kapitány lehet?

dusebajev_talant_440A Magyar Nemzet értesülései szerint a lengyel Kielcét igazgató Talant Dusebajev lehet a magyar férfi kézilabda-váloagtott szövetségi kapitánya.

Mocsai Lajos nyári távozását követően az idő sürget, mert a szlovénok elleni, júniusi pótselejtező elvesztése miatt válogatottunk lemaradt a jövő januári vb-ről, így a riói olimpiára már csak a 2016-os Európa-bajnokságról juthat ki, és az Eb-kvalifikáció a hónap végén megkezdődik.

Október 29-én a portugálokat fogadja, majd november 2-án Ukrajnába látogat csapatunk – a kvartett negyedik tagja Oroszország, ketten jutnak ki a kontinenstornára –, igaz, utána fél év szünet következik. Ezért híreink szerint annak is felvetődött a lehetősége, hogy a két idei meccsre „szükségkapitányt” vessenek be, hisz a portugálokat edző nélkül is illene megverni, az ukránok ellen pedig sikerre vagy kudarcra sincs trénerfüggő garancia.

Úgy tudjuk, mégis hosszabb távú döntés született, azaz születhet; ha az előttünk álló napokban minden részletben megállapodnak a felek, Talant Dusebajev lehet a kiválasztott. A 46 éves, kirgiz származású, még a Szovjetunióból indult és 1992-ben az utódállamok közös csapatával olimpiai bajnok, 1996-ban és 2000-ben viszont már spanyolként atlantai és sydneyi bronzérmes, egykori klasszis irányító edzőnek is megmaradt annak, ami játékosként jellemezte: öntörvényű zseninek. A Ciudad Real, majd a „telephelyváltás” után az Atlético Madrid trénereként majdnem tíz éven át gyakorolt folyamatos nyomást a játékvezetőkre és az aktuális rivális idegeire, veszprémi fellépései során ezért „tán csodáltuk, ámde nem szerettük”.

Az MTI az ügyben kereste Vetési Ivánt, a magyar szövetség (MKSZ) elnökét, akit egyelőre nem ért el.

A korábbi kapitány, Mocsai Lajos augusztus 31-én távozott posztjáról, és a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként folytatja, emellett rektora lehet az újra önálló Testnevelési Egyetemnek.

A 46 esztendős Dushebaevet (korábbi írásmód szerint Dusebajev) 2017 nyaráig szerződés köti a Kielcéhez. (A lengyel klub szombaton a Bajnokok Ligájában a MOL-Pick Szegedet fogadja.) Amennyiben sikerül vele megállapodni, ő lesz az első külföldi kapitánya a férfi válogatottnak.

Teljes cikk a Magyar Nemzetben:
Spanyol vonal a válogatottnál is?

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.