Ébredj, magyar vívás! Minden idők leggyengébb szereplése a kazanyi vívó Vb-n

Kovács Tamás, 440

Kovács Tamás (Fotó: JochaPress.hu)

Befejeződött a vívó világbajnokság Kazanyban, ahol vívó válogatottunk 1 bronzérmet szerzett. 2011-ben a cataniai világbajnokság után – 1 ezüstérem – nem hittük, hogy lehet ennél is gyengébben szerepelni világbajnokságon….hát lehetett….Kazanyban…! A cataniai világbajnokság után 2012. tavaszán lemondott az elnök, az elnökség, menesztették a főtitkárt és felmentették a kard- és párbajtőr szövetségi kapitányt. Ezekkel a tényekkel kezdte rövid értékelését az olimpiai bronzérmes, világbajnok egykori kardvívó, Kovács Tanmás, aki évtizedeket töltött el a sportág vezetésében is.

Új elnök, új főtitkár, új elnökség, új szakmai irányítás, kiemelt állami támogatás és az eredmény egy bronzérem, ráadásul nem is olimpiai számban, mivel a kardcsapat nem szerepel a riói vívó versenyek programján!

vív_Szilágyi Áron, 440, London, akcióSzilágyi Áron csapatban most is húzó ember volt (Fotó: JochaPress.hu)

Az egyéni versenyek során 24 versenyzőnk indult, ebből húszan  kiestek a 32, vagy a 64, vagy ami még rosszabb, a 128 között… Ez is példátlanul gyenge, az elmúlt évtizedekben megközelítőleg sem volt ilyen egyéni szereplés… Két ötödik helyet értek el versenyzőink – Szász Emese, Szilágyi Áron – akik továbbra is a riói olimpiai versenyek éremesélyesei, továbbra is a világ elitjéhez tartoznak, és csapatainak helyezése döntően az ő vívásuktól függ.

Rédli András és Márton Anna szintén odaérhet a dobogóra vagy a közelébe a 2016-os játékokon, valamint megállapítható az is, hogy sokat fejlődött Szatmári András és Gémesi Csanád. Sajnos női tőrözőink, férfi párbajtőrözőink idősebb versenyzői felett elszállt az idő, a női kardcsapatban pedig Márton Anna mellett nincs komoly erőt képviselő versenyző.  Férfi tőrvívásban elkezdődött egy fiatalítási folyamat, de a cél csak a 2020-as olimpiai részvétel lehet!

A csapatversenyek során a kardcsapat a tavalyi világbajnokságon elért 7. helyéről idén felállt a dobogóra, valamint a női párbajtőrcsapat a tavalyi vb 9. helyről a negyedikre lépett előre. Ezek voltak a csapatverseny pozitívumai. Sajnos férfi párbajtőr csapatunk, mint a tavalyi világbajnokság győztese, a 8.helyen végzett, női tőrcsapatunk 12. helyen zártak, pedig ők Cataniában még ötödikként végeztek.

(Kovács Tamás)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.