Egerszegi Krisztina 40. születésnapját ünnepli

Egerszegi 40, 1, 440

Emlékeznek? “Gyere Egérke, gyere pici lány!” – kiabálta a mikrofonba 1988-ban, a szöuli olimpia 200 méteres hátúszásának női döntőjében Vitray Tamás. Az akkor 14 éves Egérke ma három gyermekes édesanya. Egerszegi Krisztina szombaton ünnepli 40. születésnapját.

Egerszegi 40, 2, 440

A kislány első sikerei a nyolcvanas évek közepére datálódnak, akkor mutatta meg korosztályában, majd csakhamar a felnőttek között is, bizony helyet kellett szorítani neki a bajnoki dobogón. Kiss László tanítványa a szöuli olimpiára a Magyar Csapat legfiatalabbjaként, 14 évesen utazott ki, akkor egy ország ismerte meg: legfiatalabb magyar és egyéni úszóként lett bajnok, 200 háton arany-, 100-on ezüstérmet nyert.

Krisztina megannyi nemzetközi győzelme között nyert két felnőtt világbajnoki és kilenc Európa-bajnoki címet. Úszó nagyságát mi sem mutatja jobban, nemzetközi érmes helyezései mellett magyar bajnokságon nyolcvannégyszer állt a dobogó tetejére. Nevéhez összesen több mint 60 felnőtt és korosztályos olimpiai, világ-, Európa- és országos rekord fűződik.

Egerszegi 40, 3, 440

Krisztina a barcelonai olimpián – a képen két bajnoktársával, Szabó Bence vívóval, a MOB főtitkárával és Ónodi Henrietta tornásszal – három elsőséget szerzett, 100 és 200 háton, valamint 400 vegyesen sem talált legyőzőre.

Egerszegi 40, 4, 440

Utolsó, versenyzőként megélt olimpiáján, Atlantában, a 200 méteres hátúszás fináléjában búcsúzott az ötkarikás elittől, megszerezve ötödik aranyérmét.

Krisztina, aktív pályafutását követően – fiatalon, 22 évesen vonult vissza – a Pharmavit Rt. Életrevaló Plussz Programjában, annak háziasszonyaként tevékenykedett, aktívan részt vett a cég által támogatott gyermekprogramokban is. Televíziós műsort is vezetett: 1997. és 2002. között a Magyar Televízióban futó Jövő-menő című, gyermekeknek szóló sportmagazinban láthatták hétről hétre a nézők.

Egerszegi 40, 6, 440

Egerszegi Krisztina 2010-ben, Gyulai Zsolttal közösen az első ifjúsági olimpia Magyar Csapatának a fővédnöki tisztét is ellátta. Krisztina éppen azon a napon érkezett kerek születésnapjához, amelyen Nanjingban ünnepélyesen is megnyitják a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat.

Egerszegi 40, 5, 440

Krisztina asszony férjével ma három gyermekét neveli egy főváros közeli településen. Nem sűrűn jár nyilvános szereplésekre, a szöuli olimpia 25 éves évfordulójára rendezett ünnepségen, 2013 őszén azonban ő is ott volt (a képen jobbról a hatodik).

Korábban tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Úszó-szövetség elnökségének.

Egerszegi 40, 7, 440

Szingapúrban ismét találkozhatott olyan kiválóságokkal, mint például az orosz Alexander Popov, aki maga is négyszeres olimpiai bajnok úszó, Barcelonában és Atlantában egyaránt 2-2 aranyat nyert.

Egerszegi 40, 8, 440

2013. novemberében, Százhalombattán, a rövidpályás úszó országos bajnokságon, ünnepélyes gálán iktatták be az első hat személyt a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába: Hajós Alfréd, Széchy Tamás, Hargitay András és Darnyi Tamás mellett Egerszegi Krisztinát és egykori edzőjét, Kiss Lászlót.

Teljesítményét, pályafutását, sportolói nagyságát díjak, érdemérmek tucatjaival ismerték el, többek közt NOB-elnöki különdíjjal, Prima Primissima-díjjal, a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst-fokozatával. Magyar Örökség-díjas, mindezek mellett Budapest díszpolgára és tagja a Magyar Szent István Rendnek, az évszázad sportolója, hétszer volt az Év sportolója, egyszer Európa legjobb női sportolója, Fair-play Életműdíjas, MOB-érdemérmes, NOB etikai különdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend többszörös kitüntetettje, olimpiai aranygyűrűs.

Egerszegi_Risztov, 440Egerszegi Krisztina Risztov Évával (Fotó: JochaPress.hu)

Aktív sportolóként rengeteg fiatal előtt mutatott példát. A londoni olimpiai bajnok úszó, Risztov Éva például egy hódmezővásárhelyi fogadás alkalmával, még 1988-ban ismerkedett meg az úszókirálynővel, akinek hatására úszni kezdett. Évi az akkori találkozáskor volt 3 éves…

Krisztina! Isten éltessen sokáig, hogy sok-sok generációnak lehess még a példaképe!

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: dr. Nagy Zsigmond, Harsányi Péter, Jocha Károly, Kovács Anikó)

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.