Egerszegi Krisztina: Most itt a nagy lehetőség

egerszegiJúlius 19-e a magyar úszósport nevezetes napja lehet, de túlzás nélkül az egyetemes magyar sport aranybetűs ünnepnapja is, amennyiben azon a napon a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) döntéshozói Barcelonában úgy határoznak, hogy 2021-ben Budapest és Balatonfüred rendezheti meg a „vizes” világbajnokságot.

A hazai szövetség vezetői, a pályázatot támogató állami, városi és kerületi vezetők olyannyira eltökéltek és bizakodóak, hogy a szerdai közös sajtótájékoztatójukon igyekeztek elkerülni a „ha” szócska használatát, jelezve, hogy a négy pályázat közül a magyar távolról sem csak titkos esélyes…

„Én a távolból, tehát itthonról szurkolok majd azoknak, akik a barcelonai világbajnokság első napján kiállnak a FINA vezetői elé és minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a rendezés jogát mi nyerhessük el. Nekem sajnos még az sem adatott meg, hogy egy hazai Európa-bajnokságon indulhassak, és annak győzteseként okozhassak örömöt a magyar embereknek, de most nem a múltról, hanem a remélhetőleg szép jövőről van szó. Szerintem már a 2006-os budapesti kontinensbajnokság rendezői és szereplői is rászolgáltak volna egy igazán korszerű és tágas „vizes” létesítményre, és ugyanez volt a helyzet legutóbb, a 2010-es EB-n is. Most itt a nagy lehetőség, ha Barcelonában számunkra kedvező döntés születik, akkor neki lehet rugaszkodni a Dagály fürdő szomszédságában egy olyan uszodai komplexum létrehozásának, amelyre régen vágyakozunk, és ami az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki sikereink fényében valójában jár is a magyar úszósportnak, az úszás kedvelőinek. Egészen biztos, hogy ott leszek a világbajnokságon, és én sem teszem hozzá azt, hogy akkor…” – harapta el a következő szót az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina (sokaknak még mindig „Egér”), aki a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva azt viszont kimondta, hogy a pályázat sikere nagy-nagy boldogsággal töltené meg a szívét…

“Drukkolok, hogy nyerjünk, és nagyon büszke vagyok arra, hogy nem csak a válogatott, hanem a pályázatot bemutató csapat tagja lehetek – vette át a szót a múlt nagyságától Hosszú Katinka („Katka”) , a jelen kiválósága, aki a barcelonai világbajnokságon várhatóan a 200 és a 400 méteres vegyes úszásban, valamint a 200 pillangón viheti majd a legtöbbre. – Nem akarom kiszámolni, hogy 2021-ben hány éves is leszek, de annyira az úszáshoz talán még nem „túlkoros”, hogy az 50 méterrel ne próbálkozhatnék meg. Ezt a mondatomat nem kell túl komolyan venni, hiszen ilyen messze egyetlen sportoló sem tekinthet. Inkább foglalkozok a közelgő országos bajnoksággal és a világbajnoksággal, ahol szeretnék nagyon jól szerepelni. Mondanom sem kell, hogy a magyar pályázat sikere nagyon feldobna, de egészen biztos, hogy velem együtt az egész magyar csapatot is!”

„Én csak azt bánom, hogy korábban nem pályázhattunk a világbajnokság megrendezésére, mert nekem 2021-ben egészen biztos, hogy már csak a lelátó jut, ott pedig a szurkolás. Olyasfajta biztatás, ami 2006-ban és 2010-ben is szárnyakat adott nekem a margitszigeti Európa- bajnokságokon, de ugyanúgy tavaly a debreceni kontinensversenyen is. A most következő világbajnokságon szeretném kihozni magamból a legjobb teljesítményt, ami egyéni csúcsokhoz is segíthet. Azokkal pedig remélem, hogy lehet majd „valamit” kezdeni – jelentette ki Cseh László, aki egy VB aranyat már őriz a vitrinjében.

A szerdai sajtótájékoztató megható eseményeként Vujity Tvrtko, a tv2 Napló című műsorának szerkesztő-riportere bemutatta a megjelenteknek Janicsák Gábort, aki néhány évvel ezelőtt a Balatonban olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy derekától lefelé megbénult. Kitartó munkával és kiváló szakemberek segítségével a tolószékben közlekedő bajai fiatalember újra megtanult úszni, és most szombaton annak a tónak a legyőzésére készül, amely azon a szerencsétlen napon majdnem őt győzte le. Bátorsága jeléül Gábor is ott lesz szombaton a Magyar Úszás Napjának résztvevői között és felkészülten áll majd a rajthoz. Első számú szurkolói közé tartozik bajai „földije” Hosszú Katinka, akinek néhány nappal később a Debreceni Sportcentrum Kht meghívásának eleget téve ő szurkolhat majd a jelenlegi legjobb magyar úszónőnek az országos bajnokságon!

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.