Egyre nagyobb a káosz a hőség miatt az Ausztrál Openen!

Hódy László_JP         Az egykori Európa-bajnok, Hódy László gyakran hazalátogat

Hódy László nevére az idősebb sportbarátok még élénken emlékeznek. Indokoltan, hiszen ő is tagja volt a magyar férfi kosárlabdázás egyszeri, hatalmas bravúrt végrehajtott válogatottjának, amely 1955-ben, a Népstadionban szerezte meg az Európa-bajnoki címet. A 79. évében járó, emberileg is extraklasszis 1956. óta Ausztráliában él, mindmáig igen aktív. Dolgozik és mellette nyomon követi a sportvilág eseményeit, történéseit. Mivel Melbourne-ben lakik, most éppen az év négy, legnagyobb tenisztornájának egyikét, az Ausztrál Opent is figyelemmel kíséri. Az ott uralkodó rendkívüli állapotokról a következő tudósítást küldte.

„Ma, pénteken már a nézők sem bírjak ezt a minden eddigi csúcsot megdöntő meleghullámot. Különösen úgy, hogy a fejükre süt a Nap. Tegnap, csütörtökön minden eddigi rekordot messze felülmúlva, mintegy ezer néző szorult a hőguta áldozataként ápolásra. Egyre többen nem mennek el a versenyekre annak ellenére sem, hogy a jegyüket már korábban megvették. A parkolás is nagyon körülményes és ráadásul sokat kell gyalogolni, amíg elérnek a stadionig.

Az idősebbeknek a sok lépcsőzés még külön gondot is jelent ebben a kánikulában. A tények ismeretében nem csoda, ha komoly gondjaik vannak a szervezőknek. Jó példa erre a velem csütörtökön megtörtént eset. Az egyik ismerősöm felhívott azzal, hogy a rokonaik vidéken vannak, megvették a jegyeket mára, péntekre két személynek a nappali és az esti programra. A 4 jegy 4×110 dollárba került (ez kb. 88 ezer forintnak felel meg), amit szeretnének átadni valakiknek, hogy ne vesszenek kárba.

Engem és feleségemet nem vonzott különösebben az ölünkbe hulló lehetőség, inkább a kellemesen hűvös lakást és a televíziós közvetítést választottam. Megpróbáltam viszont felajánlani teniszkedvelő, fiatalabb barátaimnak. Szó szerint mondom. a kutyának sem kellettek a jegyek, még ingyen sem! Utolsóként lányomat és vejemet „kísértettem” meg, akik vállalták a 44 Celsius fokos katlant. Komputeren átküldtem nekik a jegyeket, és e percekben már javában élvezik a nem mindennapi körülmények között zajló torna mérkőzéseit.

Érdekes: nem is olyan régen még extra pénzeket kellett fizetni, ha az emberek az utolsó percre hagyták a jegyvásárlást. A mostani hőségben viszont egyre többen “bedobják a törülközőt”, akár még veszni is hagyják a jegyük árát. Nagyon el lennénk puhulva és ezért nem bírjuk a gyűrődést? Aligha! Én már több mint 50 éve itt élek, de még hasonló időjárást sem értem meg. Úgy tűnik, mintha Dubaiban vagy Abu Dzabiban lennénk…”

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.