Első júdós lépések Rio felé két bronzéremmel

 

csel_Burján, 440                         Burján László balról a harmadik

A 60 kilogrammos Burján László és a 81 kilós Csoknyai László is bronzérmet szerzett az olimpiai kvalifikációs sorozat első versenyén, a hétvégi madridi European Open-viadalon, amelyen negyvenhat ország háromszázhatvankilenc judósa lépett tatamira.

A 60 kilogrammosok között Burján László az első körben intéssel verte az észt Alijevet, majd ipponnal győzte le orosz ellenfelét. Következett a négy közé jutásért a bolgár Gercsev, akit nem sikerült feltartóztatni, de a Budaörsi SC 60 kilósa a vigaszágon már megállíthatatlan volt, két spanyol judóst is ipponnal legyőzve megszerezte a bronzérmet súlycsoportjában. Így pillanatnyilag a harmadik helyen áll az olimpiai rangsorban, ami még akkor is remek eredmény, ha tudjuk, hogy a neheze csak most következik, az előttünk álló két évben még több tucatnyi tornán lehet majd pontokat szerezni.

A nyitónap többi magyar szereplőjének nem volt szerencséje a spanyol fővárossal, Szabó Franciska (63 kg, Varga Cseppek) egy győzelemmel és egy vereséggel, Majer Tibor (66 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Őri Felicián (66, Ippon Judo Tatabánya), Zámbori Bence (66, Honvéd-Kipex), Kiss Norbert (73, Atomerőmű SE) és Pupp Réka (48, Atomerőmű SE) pedig egy vereséggel búcsúzott a küzdelmektől.

csel_Csoknyai 440

Vasárnap a 81 kilogrammosok között Köller Milán (Mogyi-Bajai JC) győzelemmel kezdett, de a második fordulóban ő is búcsúzott, akárcsak Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE). Csoknyai László (a kép jobb szélén) viszont előbb spanyol, majd görög skalpot begyűjtve jutott be a legjobb nyolc közé. Ott némileg váratlanul vereséget szenvedett a huszonegy éves olasz Massimiliano Carollóval szemben, de a vigaszágon két küzdelmes meccsen eljutott a dobogóig: az Atomerőmű SE olimpikonja a brit Stewart és a svéd Pacek ellen is vazarival győzött. Vagyis immár neki is van negyven olimpiai kvalifikációs pontja.

A 90 kilósok között Vér Gábor (Honvéd-Kipex) a leléptetésig hajtotta a svéd Dvarbyt, de a második meccsét már nem tudta behúzni, míg Kersics Dávid (Pécsi VSK) az első összecsapásán veszített. Madridban meglepetésre az olaszok szerepeltek a legjobban, két arany- és egy ezüstéremmel elsők lettek az éremtáblázaton, megelőzve Ukrajnát (2, 0, 3) és Hollandiát (2, 0, 1). A mieink a két bronzéremmel a tizenkilencedik helyen zártak.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik: a következő hétvégén Kuba fővárosában már Grand Prix-viadalt rendeznek, amelyen háromszor annyi kvalifikációs pontot lehet majd szerezni, mint Madridban. Havannába tizenegy versenyzőnk készül…

(Forrás: judoinfo.hu)

This entry was posted in Egyéb and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.