Erdélyi Zsófia és Kovács Tamás nyert a budapesti félmaratoni ob-n

wizz airA rendező Budapest Sportiroda újra rekordlétszámot könyvelhetett el, ez esetben  a budapesti 29. Wizz Air Budapest Félmaraton után.

13500-ra növekedett a versenyre nevezők száma szemben a tavalyi 12850-el. Egyéniben soha ennyi futó nem indult, 9250 nevezést regisztráltak! A duóban és trióban futók száma is rekozt, 1400 csapat adta le a nevezést.  Magyarország minden megyéjéből jönnek a futók, összesen 775 településről. A külföldiek körében is komoly volt az érdeklődés, 70 országból kétezren érketnek hozzánk (szintén rekord!), a legtöbben Nagy-Britanniából, Olaszországból és Szlovákiából. 569 futó indult, hogy életük első félmaratonját teljesítsék. A verseny legidősebbje a 81 éves Kenyér Imre, aki egyéniben futotta le a félmaratont.

A győzelmet a kenyai Maiyo Kimaijo Hillary  szerezte meg 1:05:04 másodperces idővel.

Maiyo Kimaijo, Hillary : Szép városban, egy jól szervezett versenyen vehettem részt. Boldog vagyok, hogy Budapesten megszereztem a győzelmet, szeretnék a jövőben visszatérni és megvédeni a címemet. A teljesítményemmel elégedett vagyok, egyenletesen futottam le a 21 kilométeres távot, a 13. kilométertől csak a hátamat láthatta mindenki.

A verseny egyben magyar bajnokság is, az aranyérmet Kovács Tamás (VEDAC) vihette haza. Ezzel ő az első, akinek sikerült megvédenie címét ezen a versenyen.

Kovács Tamás - Fotó: Vajda József

Kovács Tamás – Fotó: Vajda József

Kovács Tamás: Mindig ez a terv, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is megszerezzem a félmaratoni országos bajnoki címet, de a 21 kilométeres távon minden megtörténhet. Ráadásul ez volt számomra az idény első versenye, nem voltam tisztában a jelenlegi állapotommal. Szinte rögtön a rajt után egy kisebb csapat alakult ki a két kenyaival és 3-4 magyar sráccal, egészen 8 kilométerig futottunk együtt, amikor a kenyaiak ritmusv áltással elléptek tőlünk. Miután nem ismertem a képességeiket, nem akartam kockáztatni a bajnokságot azzal, hogy tapadok rájuk, és feleslegesen kikészítem magam. Míg az előző években a hőség volt a probléma, addig ma a páratartalommal kellett megküzdeni. A helyezéssel elégedett vagyok, az idő ma másodlagos volt, de bízom benne, hogy tudok javítani rajta az ősz folyamán. Október elején maratont szeretnék futni, még az a kérdés, hogy Budapesten vagy külföldön.

A hölgyeknél sem sikerült a kenyai futónőt megelőzni, Nzisa Wambua, Nancy 1:15:13 másodperces idővel szakította át a célszalagot. A címvédő Papp Krisztina nem indult az országos bajnokságon, az új győztes Erdélyi Zsófia, aki a tavalyi második helyét cserélte a magyarországi elsőségre.

Nzisa Wambua, Nancy: Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel, a pályavezetéssel és az idő is ideális volt a félmaratonra. Elégedett vagyok a mai futásommal, az ellenfelek is jó hatással voltak rám, ki tudtam hozni magamból, amit ma szerettem volna. Örülök a győzelemnek, Budapest szép város!

Erdélyi Zsófia -Fotó:

Erdélyi Zsófia – Fotó: Vajda József

Erdélyi Zsófia: A pálya jó volt, a lábaim viszont fáradtak. Nem véletlenül, tegnap egy 1500-ast futottam, délután pedig a csapatbajnokságban újabb 5000 méter vár rám. Sajnos már 6-7 kilométer magasságában eldőlt, hogy az aranyérem nem lesz meg, egyszerűen nem tudtam l épést tartani a kenyai lánnyal. De nem is nagyon akartam, mert a fejemben volt, tartalékolni kell a következő távra is. Pedig nagyon szerettem volna átszakítani a célszalagot, de úgy néz ki, el kell fogadnom, ezen a versenyen mindig az ezüstérem jut.

Férfiak:
1.      Maiyo Kimaijo Hillary         – KEN – 1:05:04
2.      Kipruto Kibire, Moses – KEN – 1:05:52
3.      Kovács Tamás – VEDAC – 1:07:00
4.      Csere Gáspár – BEAC – 1:07:37
5.      Koszár Zsolt – Synergy Fitness  – 1:08:23
6.      Jenkei Péter – Vasas SC – 1:09:34

Nők:
1.      Nzisa Wambua, Nancy – KEN – 1:15:13
2.      Erdélyi Zsófia – UTE – 1:17:55
3.      Rüegge, Rebecca – SUI – 1:19:02
4.      Perity Gabriella – MAC – 1:19:07
5.      Juhász-Staicu Simona – Dunakes zi VSE – 1:19:29
6.      Varró Katalin – Vasas SC -1:22:14

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.