Európai elismerés Oroszi Zsuzsannának

Pars_Oroszi_Nemeth ZsoltRitka megtiszteltetés érte Oroszi Zsuzsanna személyén keresztül a magyar atléta társadalmat: a verőcei illetőségű szakember ugyanis megkapta az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) az „Év Női Vezetője” díját. A Pest Megyei Önkormányzat sportreferensével munkahelyén sikerült beszélgetni.

„Tallinban adták át Európa legjobb atlétáinak a kitüntetéseket, én itthon értesültem a megtisztelő elismerés odaítéléséről, amelyet majd alkalmas időben, hazai pályán fognak nekem átadni” – tájékoztatott a gyermekkorától az atlétika vonzásában élő, három gyermekes családanya.

– Milyen előéletre volt szükség ahhoz, hogy a hazai szövetség (MASZ) fölterjessze erre a díjra?

„Súlylökőként ifjúsági válogatottságig vittem, 14 és fél méter körül tudtam, ami akkoriban egész jó eredménynek számított. A Nyíregyházi Tanárképzőn elkezdett biológia-testnevelés szakos tanulmányaim kezdetével egyidejűleg az érdemi versenyzést feladtam. A diploma mellé atléta edzői végzettséget is szereztem. Fiamból, Magyari Zoltánból férjemmel mi neveltünk magyar bajnok gerelyhajítót. Sok éve versenybíróként is közreműködök, hazai és külföldi viadalokon egyaránt kapok feladatokat. Ez év elején pedig beválasztottak a MASZ elnökségi tagjai sorába.”

– Hogyan lett a Pest Megyei Önkormányzat sportfelügyelője?

„Húsz évi tanítás után 2003-ban sikerült eljönnöm Verőcéről és a Pest Megyei Sporthivatalba kerültem. Ennek 2008-ban volt megszűnését követően lettem az Önkormányzat sportreferense. Hozzám tartozik a diáksport események szervezése, az együttműködés a Magyar Diáksport Szövetséggel, mely szervezet atlétikai bizottságának vezetője is vagyok egy személyben. Ezek mellett legalább húsz sportág megyei szövetségeit is össze kell fognom.”

– Miként tudja ellátni szerteágazó tennivalóit?

„Szerencsés alkat is vagyok, de teszek is érte: rendszeresen eljárok kondicionáló edzésekre. Tbb szálon futnak a dolgaim, így bizony eléggé be kell osztani az időmet.”

– Dobóatlétaként versenyzett és edzőként is csak ezzel a szakággal foglalkozik. Hogyan látja például saját fiának versenyszáma, a gerelyhajítás perspektíváit?

„Ígéretes tehetségeink vannak férfi vonalon. Török Krisztián,  Hernádi Gábor, az ifi Eb-n második, rendkívül ügyes R. Tóth Norbert és Zoltán fiam egyaránt túljuthat a nyolcvan méteres határon. A legfőbb gondot az jelenti, hogy amikor valaki a felnőtt korba lép, onnan kezdve csak egész napos munka mellett tud edzeni. Márpedig így sokkal nehezebb előbbre lépni, mintha valaki elsődlegesen a sportra tud koncentrálni.

(Fotó: Oroszi Gábor)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.