Evezősök fő feladatai: kilométer gyűjtés és „mixelés”!

Ficsor László_JP

A téli alapozó időszak végeztével immár a vízen gyűjtik a kilométereket az idei év nagy megmérettetései előtt álló legjobb magyar evezősök. A második hete Dunavarsányban készülő kiválasztottak munkáját rendszeresen felügyeli a szövetségi kapitány, Ficsor László is, akitől először az előző hónapok legfontosabb tapasztalatairól érdeklődtem.

– A március 1-én, Győrben lebonyolított ergométeres országos bajnoksággal befejeződött a szárazföldi erőgyűjtő időszak. Általánosságban pozitív tapasztalatokról számolhatok be, hiszen az élvonalbeliek legtöbbje tavalyi önmagához képest és a nemzetközi színvonalhoz viszonyítottan is előrelépett. A férfiaknál a szolnoki Simon Béla egyéni csúcsot teljesítve, először került 6 percen belülre a 2000 méteres távon. A normálsúlyúak között Simon mögött Pétervári-Molnár Bendegúz és    ifj. Mattheisz József is alig csúszott a hatperces határon kívülre. A könnyűsúlyúaknál öten is figyelemre méltó eredményeket értek el. A győztes Lőrinczy Péter mögött Matyasovszki Dániel, Csepregi Gábor, Pozsár Bence és Galambos Péter is jól teljesített.

– És a nőknél mennyi feljegyeznivalója adódott?

– Az Amerikában készülő és egyre jobb ergós eredményeket produkáló Gyimes Kriszta legutóbb már 6:46,8 perces óraállásról küldött képet. Távollétében egy „ergó-specialista”, Fekete Beatrix nyerte a normálsúlyúak bajnokságát, a könnyűsúlyúak mezőnyében pedig az ugyancsak jókorát előrelépett Bene Dorottya lett a bajnok. Utóbbira különösen kíváncsi leszek, mit tud majd a vízen felmutatni.

– Ott, ahol már második hete készülnek, az A-válogatott kerettagok és a Heraklész „Csillag” program kedvezményezettjei.

– Eredetileg Horvátországba mentünk volna, de a várakozáson felül jó időben a maradás mellett döntöttünk, mert így jelentős összeget tudunk átirányítani más feladatokhoz. Március 15-én, szombaton délelőtt ezt a szakaszt lezárjuk, hogy a jövő héttől ki-ki a saját klubjában és edzőjével folytassa a felkészülést.

– A Dunavarsányban eltöltött két hét során milyen benyomásokat szerzett a kapitány?

– A kilométerek gyűjtése mellett igyekeztem az ilyenkor szokásos „mixelésben” minél előbbre jutni. Ez annyit jelent, hogy az egyes egységekben keressük az optimális összeállításokat. Teljesen nyitott kérdés például, hogy a négy, legjobb könnyűsúlyú evezős közül végül kik alkotják majd a kétpárevezős egységet? A másik, megoldásra váró feladat a kétevezős Simon Béla-Juhász Adrián egység részvételével kialakításra váró négyevezős egység összeállítása. De terveink között szerepel egy esetleges könnyűsúlyú négyevezős összeállítása is, hogy csak néhány témát vessek fel. A klubok már erősen szorongatnak, de én csak kb. egy hónap múlva kívánom megadni a javasolt egységek összetételét.

– Ami azt illeti, a rendelkezésre álló idő véges, hiszen az olimpiai kvalifikációs versenyeken elindítani szándékozott egységeknek még ez évben feltétlenül és véglegesen ki kellene alakulniuk. Ha már eddig jutottunk, megkérdezném: a mai állás szerint, mérsékelt optimizmussal számolgatva, hány egységtől várja, hogy kijussanak a 2016-os olimpiára?

– Jelen időben azt mondanám, legalább három magyar evezős egységet képesnek tartok arra, hogy reális eséllyel pályázzon a sikeres kvalifikációra.

– Az év nagy versenyei előtt az első, felkészülési állomásnak a március 29-én esedékes, hosszú távú idénynyitó ígérkezik; a hat kilométeres távot a Gubacsi hídtól rajtolva teljesítik majd az indulók.

(Forrás: MTI, fotó: JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.