Ezer versenyző az evezősök Velencei-tavi országos bajnokságán

evezősOB_1_megnyitó lapátokkalJúlius 18-a és 21-e között – a Velencei-tavi pályán – rendezi a Magyar Evezős Szövetség a 115. országos bajnokságot, melyen vízre száll a teljes magyar mezőny. Közöttük azok is, akik hazánkat képviselik majd a közelgő világversenyeken. Az idén 120. születésnapját ünneplő szövetség azért választotta helyszínnek a Velencei-tavat, mert a megszokott szegedi pályán július utolsó hetében Sárkányhajó-világbajnokságot rendeznek, így a  Maty-éri pálya foglalt.

 

– Sokak fáradozása eredményeként jöhetett létre ez a négynapos verseny, amely egyben komoly bizonyítási lehetőség is a sportág idei világversenyire pályázók számára – mondta többek között csütörtöki, ünnepélyes megnyitójában a szövetség elnöke, dr. Regényi Tamás. – A négy nap során mintegy ezer versenyző ül hajóba a kiírt 104 versenyszám valamelyikében. Ez azt jelenti – mivel sokan több versenyszámban is érdekeltek -, hogy mintegy kétezerötszáz hajóba ülésre kerül sor – említette az elnök, aki külön méltatta az Universiadén Csepregi Gábor (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) által megszerzett bronzérem jelentőségét.

Regényi Tamás hangsúlyozta azt az új helyzetet, amit a legfelső vezetés döntése teremt a magyar evezésnek. – Sportágunk ugyanis bekerült a tizenhat, kiemelt sportág közé, ami óriási lehetőség, egyben  felelősség is számunkra, hiszen ezzel a ritka alkalommal a magyar evezésnek mindenképpen élnie kell.

Arról is szó esett, hogy a megalakulása 120. éves évfordulóját ünneplő Magyar Evezős Szövetség jubileumi felvonulást szervez a Dunán. Az augusztus 20-i eseményre minimum 120 hajó jelentkezésére számítanak.

evezősOB_4_vezérkar

Ezt követően köszöntötték a 2012. novemberében eltávozott főtitkárt, Ott Zsuzsannát és az átmeneti időben őt helyettesítő Szántó Évát. Egyben bemutatta a szövetség debütáló, új főtitkárát, Szlatényi Györgyöt, aki a Magyar Diáksport Szövetség főtitkári megbízatásáról lemondva lett az MESZ főtitkára.

evezősOB_7_Juhász Adrián, Simon Béla +

Az első versenynapon egyébként zömmel az utánpótlás korosztályok vetélkedőit bonyolították le. Érdekesség, hogy a luzerni Világ Kupát lemondó Simon Béla-Juhász Adrián (Szolnoki Sportcentrum) kormányosnélküli kétevezős ez alkalommal Pomázi Bálint közreműködésével a kormányosok kategóriájában gyűjtötte be az aranyérmeket.

Az országos bajnokság már nem válogató a versenyt követő nemzetközi megmérettetésekre, hiszen az elnökség már korábban elfogadta az U23-as, az ifjúsági világbajnokságra és a Jeunesse-kupára jelölt versenyzők névsorát. A felnőtt vb-n induló csapatot, az országos bajnokság alatt – de nem az ott elért eredmények alapján – jelöli ki a szövetség elnöksége.

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.