Fábiánné Rozsnyói Katalin: Becsületesen és kristálytisztán készült az ezüstnégyes!

Fábiánné, 440Fábiánné Rozsnyói Katalin (Fotó: JochaPress.hu)

Kezdődik Moszkvában az idei kajak-kenu világbajnokság, amelyre nagy reményekkel utazott el a magyar válogatott. A jó szereplésre esélyesek között tartja számon a szakma a Fábiánné Rozsnyói Katalin által felkészített férfi kajak négyest is. Minden idők legeredményesebb kajak edzője nem tartozik a nagy nyilatkozók közé, a jochapress.hu kérésére azonban szívesen megnyilvánult.

 – Emberemlékezet óta benne él a sportágban, hiszen már 1968-ban Pfeffer Annával kettesben ezüstérmet szerzett a mexikóvárosi olimpián. Edzőként mikor jutott ki először nagy világversenyre?

„1986-ban Mészáros Erika volt az első tanítványom, aki kétszeres világbajnokként térhetett haza a montreali Vb-ről. Hat évvel később ő is tagja volt annak a négyesnek, amely Barcelonában felállhatott a dobogó legfelső fokára.”

 – Megszámolta már, tanítványai hány aranyérmet szereztek eddigi edzősködése során?

– Arra még nem volt időm, majd ha végleg visszavonulok, talán erre is sor kerül majd. Az tény, hogy leghálátlanabb tanítványom, Kovács Kati az én vezetésemmel huszonötször lett világbajnok. Utána Kőbán Rita, Janics Natasa és Benedek Dalma voltak a legeredményesebbek.”

 – Peking előtti „kifosztását” követően váltott és áthelyezte a súlypontot: a nők helyét fokozatosan a férfiak foglalták el.

„Bár korábban léptem volna ezt meg, hiszen egyértelműen bebizonyosodott, hogy a férfiakkal sokkal könnyebben tudok együttműködni.”

– A legnagyobb meglepetést az Ön által felkészített férfi kajak négyes okozta, amelynek tagjai 2010-ben csaknem visszavonultak. Két évvel később viszont, a londoni olimpián jókora meglepetésre ezüstérmet harcolt ki Kammerer, Tóth, Kulifai és Paumann. Ők most hogyan állnak? 

„Becsületesen készültek. Kellett is igyekezniük, mert tavasszal a második négyesem rájuk ijesztett és el is vitte előlük az Európa-bajnoki indulás jogát. A Schenk, Szalai, Kucsera, Kugler összetételű kvartett végül hajszállal maradt le az Eb-dobogóról.”

 – Az viszont még a kontinens bajnokságot megelőzően eldőlt, hogy Kammererék visszavágtak, így a Vb-n ismét ők indulhatnak. Milyen  volt a viszony a két négyes között ezekben a hónapokban?

„Kijelenthetem, hogy jó. Kameráék segítették a második kvartettet, az Eb után viszont ők kapták meg a támogatást társaiktól az edzéseken. Az a baj, hogy jelenleg csak ez a két négyes működik, a versenyeken gyakorlatilag más egység nem jelentett konkurenciát. Sokkal jobb lett volna, ha van még legalább 2-3 olyan hajó, amely komolyabb erőkifejtésre kényszeríthette volna a legjobbakat.”

– A felkészülés ismeretében milyen reményekkel indította útra fiait?

„Azt kértem tőlük, ne hozzanak szégyent rám, mert én mindent elkövettem azért, hogy optimális formára fussanak fel. Ha a megismert, kisebb hibákat sikerül kiküszöbölniük, akkor nagy baj nem lehet. A lehetséges riválisok közül csak az ausztrálokat láttam, ők  szokásosan jól mennek. A legnagyobb kérdőjelt az orosz négyes jelentheti, akik tavaly előzőleg sehol nem voltak, Duisburgban viszont világbajnokok lettek. Általánosságban mondom, a mi fiaink felkészülése kristálytiszta. Azt viszont nem tudhatom, a többiek kulisszái mögött mi minden történhetett?

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.