Fábiánné Rozsnyói Katalin: Én egy nagy senki vagyok!

Immár évek óta nem vesz részt sportága kiemelt versenyein sem Fábiánné Fábiánné Rozsnyói Katalin_JPRozsnyói Katalin – kivételt csak a londoni olimpia jelentett, ahova a legrövidebb időre, szó szerint „kituszkolták” – most sem volt ott Portugáliában, a kajak-kenu Európa-bajnokságon. A legeredményesebb magyar kajakos edző a tévé előtt nézte az eseményeket, majd tanulságos dolgokat mondott a jochapress.hu érdeklődésére válaszolva. 

– Kit érdekel az én véleményem? Tőlem senki nem kérdez semmit, én egy nagy senki vagyok a sportágban, aki mindenki után van a sorban. Én csak örüljek, hogy csinálhatom a dolgomat – mondta egy szuszra az immár évek óta elsősorban férfiakkal foglalkozó Kati néni. – Ha netán nagy néha mégis megkérdeznek, szívesen elmondom tapasztalataimat, észrevételeimet.

– Akkor most itt az alkalom, kérjük mondja el, mit látott?

– Ami a fiaimat illeti, azt semmiképpen nem vártam, hogy nyerjenek. Mi ugyanis elsősorban nem az Eb-re készülünk, hanem a világbajnokságra. Ahhoz, hogy Dortmundban is rajtolhasson a Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Tóth Péter, Paumann Dániel összetételben olimpiai ezüstérmes kajak négyes, itthon még egy válogatót meg kell nyernünk. Ez előre bocsátva mondom, hogy tavaly az ugyancsak a rangosabb versenyre (akkor az olimpiára) történő felkészülést szolgáló Eb-n ötödik lett a kvartett, így a mostani bronzéremmel elégedett lehetek. Viszont egy negyedik helyre már nem mondtam volna ugyanezt.

– És a többi magyar egység szereplését miként értékeli?

– Női egyesben Kozák Danutának szemmel láthatóan technikai problémái vannak, márpedig mindent nem lehet erőből megoldani.

Amikor 300 méternél majdnem egy hajóval vezetett, el nem tudtam volna képzelni, hogy onnan ezt a döntőt el lehet veszíteni. Hát el lehetett, amihez persze kellett a technikailag sokkal jobban evező Benedek Dalma hatalmas hajrája is.

– A csapathajóban is hullámzóak voltak a magyarok teljesítményei.

– Csak az olimpiai számban győztes női kajak négyes volt meggyőző. Ők azt is kibírták, hogy két helyen is cserélt Storcz Botond szövetségi kapitány. Abból viszont még lehetnek gondok, hogy egyre többen feladják a közös felkészülést és egyedül edzenek. Pedig az edzőtársak szerepe nem eléggé hangsúlyozható.

– A négyes így is nyert, a kettes viszont jócskán lemaradt.

– K-2 ötszázon megspórolhattuk volna ezt a jókora presztízsveszteséget, amit az öt olimpiai bajnoki címmel rendelkező Kovács Katalin- Janics Natasa duó veresége jelentett. Ez annak is a következménye, hogy Janicsra túl sok terhet raktak, miközben például a Kárász Anna-Vad Ninetta duó jól szerepelt a Világ Kupán, mégsem kaptak lehetőséget. Ha ilyenkor nem menedzselik a fiatalokat, akkor mikor fogják kipróbálni őket? A férfiaknál ezt megtették, a nőknél viszont nem. Én ezt biztosan elkerültem volna. De – mint már mondtam – engem nem divat kérdezni, én meg nem ajánlgatom magamat. A tapasztalataim pedig a mélyhűtőben maradnak…

 

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.