Fábiánné Rozsnyói Katalin nem lesz Janics Natasa edzője!

Fábiánné Rozsnyói Katalin_blog3Egy háromszoros olimpiai bajnok személye már önmagában is kiemelt témát jelent a média számára. Hát még az olyasvalaki, mint Douchev-Janics Natasa, akivel az elmúlt 7-8 hónap során annyi, speciális esemény történt, mint nagyon sok nagy bajnok egész életében sem! Megvallom, Farkas Dávid, az Info Rádió munkatársa Janics képviseletével akkora fába vágta a fejszéjét, amelynek nagyságáról a közismerten jóhiszemű riporternek alighanem halvány fogalma sem volt a vállalása kezdetén.

Farkas ugyanis bizonytalan ideig ütközőponttá lépett elő a sajtó és a nagyközönség között. A DIGI Sport Reggeli Start című programjában többek között olyan kijelentést is megkockáztatott, hogy Janics lehiggadt, mai eszével már nem vágna bele az országváltásba. „A szerbekkel szent a béke” mondja Janics magyar hangja, Farkas Dávid, amihez csak annyit: férje mellett éppen a szerbek lovalták bele a bajnoknőt abba, hogy lángnyelveket szórva távozzon abból az országból, ahol 1999. óta mindenki a tenyerén hordozta. Tizenhárom év sem volt elég a csendes váláshoz tavaly szeptemberben, a mostani, finoman szólva sem irigylésre méltó helyzetbe őt fő részvényesként beleráncigáló szerbekkel viszont szent a béke. Talán inkább fordítva kellett volna tennie Janicsnak, s akkor bizonyára sokkal könnyebben tudna visszailleszkedni, s nem kellene „indulatoktól” tartania, amiért például már eleve nagy valószínűséggel visszalép a szegedi Világ Kupa-fordulótól.

Az sem szerencsés, hogy naphosszat mindenhol elhangzik, mennyire hiányzik neki Magyarország. Hogy mennyire hiányzott, az egyértelműen kiderült 2012. őszén, így erről a kérdésről bölcsebb lenne szépen hallgatni. Az pedig újabb olaj lesz a tűzre, mi szerint „a bolgár férj szerb színekben versenyző fiának helyzete is megoldásra vár.” Hát ez az, amitől még a legjobb indulatú sportembereknek-sportbarátoknak, vagy éppen sportsemleges embereknek fel fog állni a szőr a hátukon. Elvégre a húsz év fölötti, nagykorú fiatalember a szerb színek mellett kötelezte el magát – logikusnak tűnne, hogy az ő bármilyen gondját-baját a szerb kajakozók szövetsége intézze, ne a magyar szövetség, vagy éppen a győri befogadók.?.

Az is elhangzott, hogy „közvetett módon most is megvan a kapcsolata Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, igényt tarthat a mesteredző segítségére”. Talán ez a leginkább figyelemre méltó kijelentés a Farkas Dávid által elmondottakból. Ezért is kerestem meg az abszolút legeredményesebb magyar kajakos edzőnőt, akitől azt kérdeztem: mire is számíthat tőle Janics Natasa?

– Azok után, ahogy 2007. tavaszán elváltunk egymástól, sokan csodálkoznak, hogy én soha nem szidom Natasát – válaszolt az érdeklődésre Fábiánné Rozsnyói Katalin. – Natasának akkoriban egyre többen „duruzsoltak”, túl sok tanácsot kapott, ő pedig vevő lett ezekre. Fontosnak tartom utólag is elmondani, hogy Natasa sosem alakoskodott, ami a szívén volt, azt kimondta, de végtelenül befolyásolható valaki.  Több éves szünetet követően, a kislánya születése után beszéltünk először; előtte és utána is mindenhol megvédtem. Tavaly szeptember óta egyszer hívott telefonon, már Szerbiából, amikor legalább egy órán keresztül konzultáltunk.  Ha kíváncsi a véleményemre, akár a férjével együtt is szívesen fogadom.

– Ez akár azt is jelentheti, hogy visszafogadja tanítványai közé?

– Ez biztosan nem fog megtörténni, több ok miatt is. Harmincöt évig foglalkoztam nőkkel, akikkel végleg befejeztem. Bár korábban váltottam volna! 2010. óta a fiúk mellett arany életem van, hiszen rendkívül korrektek, akarnak dolgozni és akarnak bizonyítani is. Ehhez úgy állnak hozzá, akár egy olajozott gépezet. Mindenkinek ilyen tanítványokat kívánok!

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.