Fábiánné Rozsnyói Katalinnak most a lányáért kellett csatáznia

Fábián Mónika4Három éve még a teljes szétesés fenyegette az MTK férfi kajakosainak csoportját. Korábbi edzőjükkel, Almási Nándorral nem hosszabbított szerződést a kék-fehér klub, a fiúk pedig senkinek nem kellettek. Ebből a „leeresztésre” ítélt, hét-nyolctagú társaságból faragott olimpiai ezüstnégyest a sokat szidott Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki minden szinten megvédte és megvédi fiait, miközben saját jogaiért is következetesen síkraszáll. Most éppen lánya, Fábián Mónika került célkeresztbe.

– Mindenki tudja, hogy férjem, a sportág első olimpiai aranyérmese, Fábián László másfél éve súlyos beteg. Amikor nincs kórházban, senkire nem tudom és nem is akarom rábízni, az ő ellátása számomra mindennél fontosabb. Ezért is nem utazom sehova, egyébként már jóval a férjem betegsége előtt sem kívánkoztam külföldre. Pekingről is önként mondtam le, Londonba is csak hatalmas unszolásra és a fiúk sokszoros kérésére utaztam ki, de három napon belül itthon is voltam. Egyébként akkor a férjem éppen rehabilitációs kezeléssorozaton vett részt.

– Végül is mindenki maga dönti el, hogy elkíséri-e versenyzőit a nagy világversenyekre, vagy sem. Ön az idei, portugáliai Eb-t is kihagyta, és nem lesz ott augusztus végén, Duisburgban, a világbajnokságon sem. Valaki majd csak helyettesíti?

– Egyáltalán nem valaki és ezért lettem megint – sokadszor – népszerűtlen a sportágban. Nyilván lett volna számos önjelölt, akik magukra vállalták volna a négyes felügyeletét a Vb idejére, de én erről hallani sem akarok. A magyar sportban és konkrétan a kajak-kenu sportban is szép számmal vannak „utazgató” edzők, amit én személy szerint senkitől nem irigylek. Ahhoz azonban ragaszkodom és ha kell, követelem is, hogy az általam felkészített négyest távollétemben senki más ne kísérhesse, csak a lányom, Fábián Mónika. Róla mindenki tudja, hogy képzett edző, aki éveken keresztül konkrét csoporttal is dolgozott. Valamikor például a most újoncként bemutatkozás előtt álló Vad Ninetta is nála készült. Ha nem fúrják meg, feltehetően még ma is ott lenne az aktív edzők sorában.

– Mónikát az MTK-ban lapátra tették, de teljesen nem szakított a sportággal.

– Mindenki előtt köztudott, hogy különösen a téli hónapokban rendszeresen vezet úszó- vagy futóedzéseket, amikor én bármily okból fizikailag képtelen vagyok ott lenni. A fiúkkal ezt én megbeszéltem és ők el is fogadták, hogy távollétemben Mónika az én meghosszabbított karom. A keménységével sincs baj, sőt! Olyannyira, hogy alkalmasint még nekem kell őt fékeznem. A szeme pedig olyan, mint a sasé, ezt az apjától örökölte, aki madártávlatból is észrevette a legapróbb technikai disszonanciákat is. Gyakran beül mellém a motorcsónakba és olyankor mindent megbeszélünk, tehát abszolút képben van.Fábiánné Rozsnyói Katalin_JP

– Amiket elmondott, nyilvánosan még senki nem támadta. Ám a kiutazókról döntő szakmai bizottságban mégis volt valaki, aki „zümmögésével” fejezte ki nemtetszését…

– Én ezt a kikötésemet idejében tudattam Storcz Botond szövetségi kapitánnyal, aki ezt elfogadva terjesztette elő a dolgokat.  Magyarországon természetes módon mindent visszahall az ember. Így azt is tudom, ki és mit mondott. Amikor azonban leállította a nagy többség a tamáskodót, a szavazáson már ő is igennel voksolt. Ilyen karakán emberekkel van tele a mi országunk.

– Végül elérte célját, Mónika ott lesz Duisburgban, a világbajnokságon, Ön pedig itthonról tartja vele a kapcsolatot.

– A technika mai vívmányainak birtokában mindenről percnyi pontossággal tudni fogok. Verseny előtt itthon sem mondok semmit a versenyzőknek, mert már csak zavarnám őket. Ami viszont nagyon fontos: csak a lányomnak adom ki azokat a szakmai utasításokat, melyeket ő maradéktalanul végre is fog hajtani. A sok irigy, féltékeny, gáncsoskodó egyikének sem adnám ki a szakmai titkaimat – csak a lányomban bízom meg. Ezért fog ő képviselni engem Duisburgban, ahol egyébként már 1967-ben jártam. Akkor Tornyi Rózsával párban ültem egy kajakban…

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.