Faragó Tamás a póló hegemóniájáról és aktualitásairól

Faragó Tamás,  440Bár tippelésre nem vállalkozott, biztosra vehető, hogy Faragó Tamás több ezer vízilabda mérkőzésen vett részt, illetve nézte végig azokat. Arra azonban máig is szívesen gondol vissza, amikor 1967-ben, a BVSC-Újpest meccsen kamasz fiúként először játszhatott a felnőttek között.  A fénykorában a világ egyik legjobbja mindmáig „nyakig” benne van szeretett sportágában. Vele mindig érdekesen lehet beszélgetni a póló aktualitásairól.  

„Számomra az a legfontosabb, hogy a vízilabdázás hegemóniája  töretlen maradjon” – vágott a téma közepébe a népszerű Tonó. „Ami a hazai dolgainkat illeti, megnyugtató, hogy ezt a felnőtteknél Benedek Tibor, a junioroknál pedig Horkai György munkája biztosítja. A FINA sokáig érlelt, de végül csak meghozott döntései is a sportág érdekeit szolgálják. A 25 méteres medencére, a kisebb labdára és a hat helyett öt mezőnyjátékosra történő átállás nálam már régen egyértelműen pozitív minősítéssel szerepelt.”

– Maradjunk hazai vizeken. Jó-e az a magyar pólónak, hogy a jelenlegi három élcsapat gyakorlatilag az összes, kiemelkedő tudású játékost felvásárolta?

„Az mindenképpen jó, hogy legjobbjainkat a hazai medencékben, magas színvonalú mérkőzéseken rendszeresen láthatjuk. Ez azt is jelenti, hogy a szponzorok továbbra is látnak fantáziát sportágunkban – ez is jó. Vitán felül a Szolnok a legnagyobb felvásárló, de az OSC és az Eger vezetői is kitettek magukért a nyári építkezések során.”

– Az elmúlt héten gyakorlatilag 48 órán belül láthattuk mindhárom élcsapatot. Ön milyen benyomásokat szerzett róluk?

„Az már most látszik, hogy az év folyamán egyre nagyobb csaták elé nézünk. Az eredmények az alapszakaszban még másodlagosak, de már most is magas színvonalat és hatalmas küzdelmeket láthattunk. Az viszont nem tetszett, hogy ennyi magyar klasszis között egy újzélandi, Joseph Kayes bizonyult a rangadók legjobbjának.”

– Az OSC döntetlenre végzett a Szolnokkal, majd kikapott az Egertől. Mire számít ezek után a BL-visszavágón, ahol a Szolnok fogadja az OSC-t?

„Az Eger győzelmében bizonyosan szerepet játszott az is, hogy az OSC-t kicsit „lemerítette” a két nappal korábban volt, Szolnok elleni, gigászi csata. A Tisza-partiak hazai pályán mindenképpen esélyesebbek, de a kitűnő edző, Vincze Balázs bárki ellen képes meglepő húzásokra. Abban viszont biztos vagyok, hogy a két, továbbjutó magyar klub egyaránt ott lesz a BL-elődöntőjében.”

– Végül egy mai aktualitásról, az OSC szegedi vendégjátékáról kérdezném.

„A dolog pikantériája, hogy a tavalyi, szegedi csapatból Vincze Balázs edzővel számos kiválóság is távozott, és éppen az OSC-be. Bizonyára kemény ütközet alakul majd ki, de azért azt gondolom, az OSC a 32 perc játék során valahol csak érvényre juttatja a papírformát.”

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.