Fazekas Nándor bízik a Veszprém továbbjutásában

A papírforma szerint az MKB Veszprém az esélyese annak a két felvonásos versenyfutásnak, amelyik e héten vasárnap kezdődik el a Bajnokok Ligájában a magyar kézilabda bajnoknak kisorsolt Real Ademar León otthonában és hat nappal később a veszprémi visszavágón már be is fejeződik.

A tét a legjobb nyolc közé jutás a BL egyenes kiesés versenyszakaszában, az Európai Kézilabda Szövetség honlapjának szóhasználata szerint pedig a „kiütésre” menő küzdelemben.

Fazekas Nándor, az MKB Veszprém 36 esztendős, egykor a Bajnokok Ligájának döntőjét is megjárt kapusa nem vitatja, hogy a párharc esélyese a csoportselejtezőből az első helyen továbbjutott magyar klubcsapat, szemben a Leónnal, amelyik a maga ágán negyedikként, azaz éppen, hogy csak becsusszant a legjobb 16 közé, ám hevesen tiltakozik az ellen, hogy a versengést valaki is lefutottnak gondolja.

„Más a tét és a feszültség foka, ha a csoportmérkőzések után elkezdődnek a nyolcad-döntők, amikor kétszer 60 perc leforgása alatt kell bizonyítani, és ha valami itt nagyon nem működik, akkor a javításra kevéske esély marad. Nem egyszer fordult már elő, hogy egy negyedik helyen továbbjutott együttes búcsúztatta el a csoportelső riválisát! Való igaz, hogy a León tavaly meggyengült, miközben a tőlünk távozott játékosokat jobbnál jobb kézilabdázók váltották fel, de az alaposan megfiatalodott spanyol klubcsapat így is meg tudta keseríteni a vendégcsapatok életét. Legyőzték a Montpellier és a Partizán együttesét, a Flensburggal szemben pedig döntetlent harcoltak ki. Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy az elmúlt héten Felipe Borges, a brazil szélsőjük fogta magát, és Montpellierbe tette át a „székhelyét”, amelynek okait még nem tudjuk, csak sejtjük, hogy a villámgyors átigazolásban a León meggyengült anyagi helyzete is közrejátszott.”- nyilatkozta a spanyolok elleni mérkőzésekre összpontosító társai nevében is Fazekas Nándor a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Ha már a Leónnál bekövetkezett változásokról szó esett, éppenséggel az MKB Veszprém Kézilabda Club történetének legutóbbi szakaszát sem lehet az állandóság időszakának nevezni. Nem sokkal az után, hogy a nagy csatákat megjárt Lapcsevics és Luzsnyikov elköszönt Veszprémtől, búcsút mondott a csapatnak Eklemovics, Perics és Pesics, majd Sesum, Vujin és Nagy Kornél, legutóbb pedig a klub rangidőse, az „örök” veszpréminek gondolt Pérez is költözködésre szánta el magát és az óta a tehetős katari Al-Shamal szurkolóit szórakoztatja. És akkor még nem is esett szó az idény végén Franciaországba visszaköltöző Császár Gáborról, aki nem csak a Veszprém, hanem a válogatott meghatározó tudású játékosa.

„Nem titkolhatom, hogy meglep ez a felsorolás, sőt, el is gondolkoztat. Pedig tudom, hogy nem egyedi jelenségről van szó, mert mindenki – játékosok és edzők is – a jobb lehetőségeket keresi, másrészt, ha valahol valaki nem érzi jól magát, akkor, amint csak teheti, gyorsan továbbáll. Tavaly nyáron nálunk is nagy volt a felfordulás, de végül is a minőségi cseréknek köszönhetően nem csak talpon maradtunk, hanem sikerült előbbre is lépnünk. A tökéletestől, egészen pontosan annak az elvárásnak a teljesítésétől, amelyet spanyol mesterünk, Carlos Ortega fogalmazott meg, még egy kicsit messze állunk, de jó irányba haladunk. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy új edzővel és játékosokkal, valamint megváltozott taktikával még varázsütésre sem lehet csodát tenni, legalább is nem néhány hónap leforgása alatt.”

Fazekas Nándor tavaly ősszel lezárta válogatott szerepléseinek 15 évet felölelő korszakát, amelynek két csúcspontjaként az athéni és a legutóbbi londoni olimpián kivívott tekintélyes negyedik helyezéseket lehet említeni.

„Jól döntöttem, mert az óta sokkal többet tudok a családommal foglalkozni, akiket a kettős szerepem betöltése közben akaratlanul is elhanyagoltam. Nagyon sokat számított nekem az a néhány nap, amit a téli szünetben síeléssel töltöttünk, még ha én nem is csatoltam fel a léceket. A két nagyobb fiú, a 10 éves Gergő és a 7 esztendős Máté edzéseire is eljutok néha, és jó látni azt, hogy az Éles Kézilabda Suli növendékeként milyen szépen fejlődnek. Az sem zavar, hogy a kapuba a világért se állnának be. Talán majd Áron, aki még csak a második életévét töltötte be” – mondta a reménykedő családfő, aki azt szeretné, hogy március 23-án az egész Fazekas család, és velük együtt az egész város az MKB Veszprém továbbjutását ünnepelhesse…”

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.