Felcsút a magyar foci újabb Mohácsa

U-19-es labdarúgó Eb - Magyarország-PortugáliaMit nekünk a 28 évvel ezelőtti irapuatói 0-6-os vereség a szovjetektől, vébé pótselejtezőn 1-7 a jugoszlávoktól, vb-selejtezőn 1-8 a hollandoktól, hiszen itt van az utánpótlás (nevelés), ők jelentik a fényt az alagút végén. 

Hat éve Sisa Tibor csapata bronzérmet szerzett az U19-es Európa-bajnokságon, majd a méltatlanul menesztett szövetségi edző után Egervári Sándor vette át a csapatot. Az U20-as egyiptomi világbajnokság rémálomszerűen kezdődött, ám a Hondurastól elszenvedett 0-3-as vereség után felálltak a mienk, és meg sem álltak az elődöntőig. Akkor ismerte meg az ország Koman Vladimir, Németh Krisztián vagy éppen Korcsmár Zsolt nevét. Az “áldozatok” között ott volt Csehország és Olaszország is, majd a Ghánától elszenvedett vereség után a 3. helyért rendezett mérkőzésen Costa Rica ellen nyertük meg a bronzérmet.

Ahogy az angol mondaná: “unfortunately” ebből a csapatból sem lett “világverő” gárda, mindenki tudja a tavalyi amszterdami 1-8 jelentette a végállomást. Azóta a “felnőtt” válogatottnál Pintér Attila szerencsétlenkedik, míg a fiatalokat Mészöly Géza és Pisont István hónapok óta a hazai rendezésű Európa-bajnokságra készíthette fel.

Az elmúlt évtized Magyarországon a labdarúgó akadémiák felvirágzását és egyben eredménytelenségét hozta. A napokban az Index.hu nyilvánosságra hozta a Magyar Labdarúgó Szövetség független belga szakértők felkérésével elkészített részletes jelentését, és azt, hogy az akadémiák az objektív pontozásos rendszerben nagyon gyengén teljesítettek. A lista élére 66%-os mutatóval a Debreceni Labdarúgó Akadémia került, amely mindössze másfél éves múltra tekint vissza, míg a csilivili stadion kapott Puskás Labdarúgó Akadémia a sereghajtók között kapott helyet.

De visszatérve az U19-es Európa-bajnokságokra, a 2008-as remek magyar szereplés óta egyik kontinensviadalra sem jutottunk ki. Miközben a spanyolok 2011-ben és 2012-ben is nyertek így beérték a 9 győzelemmel büszkélkedő angolokat.

A magyar válogatott felkészülése úgy tűnt ideális, az MLSZ propagandája szerint mindent megkapott a stáb ahhoz, hogy a játékosok sikeresen szerepeljenek a hazai rendezésú Eb-n. A kontinensviadal előtt mindeki a legjobb négy közé várta Mészöly Géza csapatát, ám az Eb előtt egy héttel feltűnő volt az Üzbegisztán ellen kínkeserves játékkal lehozott két mérkőzés. Az elsőn kikaptunk, majd volt egy döntetlen is Telkiben. Az igazán meglepő az volt, hogy nyomokban sem mutatkozott meg a mieink behrangozott csapatjátéka. Ami leginkább hiányzott: a jó képességű játékosok alig kommunikáltak egymással a pályán és nagyon hiányzott a “fineszes” játék. Úgy is mondhatnánk játék-intelligenciában nagyon alul teljesítettünk.

A magyar csapat számára a szombati, újpesti Ausztria elleni nyitómérkőzés egy rémálom volt. Az első félidő első felében három perc alatt bekapott két gól megpecsételte a mieink sorsát. A második játékrészben, részben a cseréknek köszönhetően megrázta magát a magyar csapat, de csak 1-3-ra tudta menteni a mérkőzést. Közben Felcsúton a portugálok nagyon könnyedén nyertek Izrael ellen 3-0-ra.

A mieink fogadkoztak, azt ígérték kiköszörülik a csorbát. A Nemzeti Sportnak Bobál Dávid és Tamás Krisztián is úgy nyilatkozott, hogy el sem tudják képzelni, hogy ne nyerjenek Portugália ellen. A magabiztosság a sportban erény, ám a szájhősködést nem díjazzák a sportpályákon…

A kedd esti felcsúti újabb rémálom tulajdonképpen nem volt meglepő. Józan ésszel ezen a mérkőzésen a luzitánok voltak az esélyesek, ám bízhattunk abban, hogy egy összekapott magyar csapat rákényszerítheti akaratát a portugálokra. Sajnos, nem így történt. Egy buta hiba után ismét egy büntetővel kerültünk hátrányba, majd a mérkőzés kezdete óta szakadó esőben játszott mérkőzésen Tamás Krisztián szerencsétlen becsúszása után máris 0-2 állt a felcsúti Puskás Aréna eredményjelzőjén.

A második félidőben bekapott harmadik gól után már nem volt megállás, annak ellenére, hogy egy szép magyar akció végén Mervó Bence szépíteni tudott (1-3). A “feltámadás” helyett azonban vízilabda nyelven szólva elsüllyedt a mélyvízben Mészöly Géza csapata, aki tehetetlenül nézte a fiúk vergődését. A portugálok elemükben voltak, őket ugyanúgy sújtotta a már “szarrá ázott” pálya, ám ennek ellenére a földön tartották a labdát, rövid passzokkal és remek cselekkel operáltak. A mesternégyesig jutó André Silva mellett az egyéni akció végén gólt szerző Gelson Martins és az Izrael ellen duplázó Marcos Lopes is remekelt, igaz ő csak 68 percet játszott.

A mieink közül Asztalos Dávid teljesítménye nem hagyható szó nékül, az MTK középpályása nemcsak büntetőt érően szabálytalankdott, de másik három portugál gólban is vastagon benne volt. Ennek ellenére nem szabad ráhúzni a vizes lepedőt, hiszen ezen a találkozón az egész csapat betlizett.

Mészöly Géza a találkozó után a Csakfoci.hu-nak kifakadt: – Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, ismertük a portugálokat. Próbáltunk szervezetten védekezni és lezárni a széleket, ez az elején sikerült is hellyel-közzel. Megint az egyéni hibák döntöttek, olyan hibákat követtünk el védekezésben, amiket a portugálok azonnal kihasználtak. Sikerült ezen a meccsen is gólt szereznünk, de a fegyelmezetlenségek miatt szégyenteljes vereség lett a meccs vége. Ilyen egyéni hibákat nem engedhetünk meg! Én is vállalom a felelősséget, de felháborító, hogy néhány kulcsjátékosunk, mint Tamás Krisztián, Kalmár Zsolt vagy Nagy Dominik mit művelt a pályán! Amikor végre sikerült betalálnunk, akkor elkezdünk futkosni ész nélkül a pályán, és ebből újabb gólokat kaptunk. Ha pedig nagyon jó az ellenfelünk, néhány játékosnál egyszerűen lemegy a redőny: Farkas is belerúg 0-1-nél az ellenfelébe, aztán meg nem is tudja, hogy szabálytalankodott…számomra ez érthetetlen! Van még két napunk az Izrael elleni meccsig, és azokkal a játékosokkal, akik hajlandóak dolgozni, fel is fogunk rá készülni. Ha ma kellene döntenem, Tamás Krisztián nem játszana pénteken. Ma két-három góllal volt jobb a portugál válogatott, nem öttel. Ausztriát le kellett volna győznünk, Portugáliát viszont akkor sem vertük volna meg, ha behugyozunk! – nyilatkozta a szövetségi edző.

A már kiesett magyar csapat egyetlen esélye és egyben az utolsó mérkőzés tétje, hogy Izrael legyőzésével a válogatott kijuthat a FIFA 2015-ös U20-as világbajnokságára. Már csak az a kérdés: érdemes-e nyerni vagy jobb, ha ezek a fiúk el sem jutnak Új-Zélandra?

U19-es ladarúgó Európa-bajnokság:

Magyarország-Portugália 1-6 (0-2)
Gól: Mervó Bence (73.), ill. Ivo Rodrigues (32., 11-es), André Silva (45., 66., 89., 90+2.), Gelson Martins (75.)

 

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.