Felsőmocsoládon köszöntötték a 60 éves Mocsai Lajost

kezi_Mocsai60_VetésiMárcius 10-én ünnepli 60. születésnapját a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója. Az ünnepeltet Vetési Iván MKSZ-elnök és Bódi Dezső főtitkár köszöntötte a szövetség felsőmocsoládi kihelyezett elnökségi ülésén.

A Magyar Kézilabda Szövetség egy 60-as számú válogatott mezzel, valamint egy, Mocsai Lajos 1985 óta lejátszott valamennyi, szövetségi kapitányként megvívott mérkőzésének jegyzékével lepte meg az ünnepeltet.

Mocsai Lajos a magyar kézilabdázás történetének legeredményesebb edzője, játékosként 20 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1982-ben, 28 évesen edzőként BEK-et nyert a Vasas női csapatával, majd a Bp. Honvéd edzőjeként, 1985-89 között a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Vezetésével a férfi nemzeti együttes megszerezte eddigi egyetlen érmét, a csapat 1986-ban világbajnoki ezüstérmes, két évvel később olimpiai 4. helyezet lett.

Mocsai Lajos_2009

1989-98 között tíz eredményes esztendőt töltött a világ legerősebb férfi bajnokságában, a német Bundesligában, a Lemgo csapatával KEK-et, a Nettelstedttel két alkalommal City-kupát nyert. 1998-2004 között vezetésével a magyar női válogatott a világ egyik legeredményesebb csapata volt, 1998-ban Eb-bronzérmet, 2000-ben olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnokságot nyert, az együttes 2003-ban világbajnoki döntőt játszott. Mocsai Lajos 2005-ben Gummersbachban, majd 2007-ig két szezonon keresztül újra a Vasas női csapatánál edzőködött.

2007-2012 között az MKB Veszprém trénereként dolgozva KEK-et nyert. 2010-ben a magyar férfiválogatott szakvezetője lett, legnagyobb eredménye a londoni olimpián elért 4. helyezés, amely során immár negyedik alkalommal vezette szövetségi kapitányként a magyar válogatottat ötkarikás játékokon. A csapat felejthetetlen, kétszeri hosszabbításos mérkőzésen győzte le a negyeddöntőben Izland csapatát. Csapataival a magyar bajnokságot hétszer, a Magyar Kupát hat alkalommal nyerte meg. Európai mesteredző, magyar mesteredző, 2002-ben edzői életmű-díjat kapott az Európai Kézilabda Szövetségtől. 2012 óta a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója.

(Forrás: MKSZ, fotó: MKSZ, JochaPress)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.