Ferenc pápa, a csapatkapitány: A sport álljon a nevelés, a játék és a közösség szolgálatában

Ferenc pápa, 2014Az Olasz Sportközpont fennállásának 70. évfordulója alkalmából a különféle sportegyesületek tagjai ünnepi nagygyűlésre jöttek össze szombaton Rómában a Szent Péter térre vezető Conciliazione sugárúton, mely így egy hatalmas hosszú stadionná változott. Kicsik és nagyok, férfiak és nők, hivatásos és amatőr sportolók többnyire a csapatjuk mezében és Francesco felirattal a legkülönfélébb labdajátékot űzték, mások küzdősportokat gyakoroltak. A nagy közös edzés és sportbemutató záróeseménye volt a Ferenc pápával való találkozás, aki délután öt órakor köszöntötte a teret zsúfolásig megtöltő, közel százezer sportolót, edzőt és sportvezetőt.

Hozzájuk intézett beszédében a Szentatya elismerésének adott hangot a sportolók azon elkötelezettsége kapcsán, mellyel a sportot, mint nevelési tapasztalatot akarják szolgálni.

A pápa arra bíztatta a fiatal sportolókat, hogy számukra a sport maradjon egy játék, mert csak így tud használni a testnek és a léleknek is. Azonban ne csak játsszatok, hanem hozzátok magatokat is játékba, mind az életben mind a sportban. Hozzátok tehát magatokat játékba a jó keresésében, az Egyházban, a társadalomban, félelem nélkül bátorsággal és lelkesedéssel. Versenyezzetek másokkal és Istennel, de ne elégedjetek meg egy langyos döntetlennel, hanem adjátok önmagatok legjavát.

A sport világában fontos megtanulni az elfogadást, hangsúlyozta Ferenc pápa: „Minden atlétát szívesen fogadjatok, és fogadjátok el egymást egyszerűséggel és örömmel”. A vezetőket és az edzőket arra kérte a pápa, hogy nyitottan fogadjanak mindenkit, különösen a kevésbé szerencséseket, hogy ők is lehetőséget kapjanak.

Amikor pedig magatokra húzzátok a klubjaitok mezét, arra kaptok meghívást, hogy igazi atlétaként viseljétek azt, nap, mint nap megküzdve méltó viseletéért komoly elkötelezettséggel és fáradsággal. Azt kívánta a résztvevőnek a pápa, hogy érezzék a csapatjáték szépségét és jó ízét, ugyanakkor mondjanak nemet az önzésnek, az egyénieskedésnek!

Utalt arra is a pápa, hogy milyen sok papi és szerzetesi hivatás született a sport révén! Sokan nőttek fel játék közben a „templomtorony árnyékában”. Milyen szép, amikor a plébánián sport-csoportok működnek, de fontos számukra, hogy találják meg a helyüket a plébánia keresztény közösségében, hiszen a sport optimális missziós eszköz, amelyben az egyház közel tud lépni mindenkihez.

Végül Ferenc pápa megköszönte, hogy őt csapatkapitánynak szólították. Mint ilyen, arra buzdította a téren összegyűlt sportolókat, hogy ne szoruljanak be védekezésre, hanem induljanak támadó játékra, és együtt játsszák a mérkőzést, az evangélium meccsét. Azt is kérte tőlük, hogy együtt és mindannyian játsszanak, a legjobbak a kevésbé tehetségesekkel együtt, sőt őket még külön is segítsék. Pünkösd vigíliáján a Szentlélek áldását kérte az útjukon és adjon nekik erőt tanúskodni a feltámadt Jézusról.

(Forrás: Vatikáni Rádió)

 

 

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.