Földházi Zsófia junior világbajnok

foldhazizsofi_000A junior világbajnokság női döntőjében három magyar lány kezdte meg szombat reggel a vívást. Földházi Zsófia, Földházi Anita és a székesfehérvári Slett Emese vette fel a versenyt a világ legjobb korosztályos öttusázóival. Drámai, nagy hajrában a hátulról felkapaszkodó Földházi Zsófia nyerte a versenyt, néhány nappal felnőtt Európa-bajnoki címe után a juniorok közt világbajnok lett. Slett Emese 28., Földházi Anita 31. helyen végzett.

Vívásban nehéz lett volna megkülönböztetni az egymásra egyébként is hasonlító Földházi testvéreket: akárcsak a selejtezőben, a döntőben is hajszálra ugyanúgy teljesítettek. Igaz, ezúttal ez nem 1000, “csak” 880 pontos vívást jelentett, amivel mindketten a mezőny első harmadában végeztek, vagyis helyezésben hozták az elvártakat. Slett Emese is jól kezdett, aztán akadt egy hullámvölgye, amiből szerencsére jó hajrával kikecmergett, és az utolsó asszóit megnyerve éppen csak negatív mérleggel (17-18) zárt a páston, ez 808 pontot ért. Az első tusa után a 36 fős mezőnyben holtversenyben 19. helyen állt.

Úszásban Földházi Zsófi remekelt, a felnőtt EB-n úszott idejét is felülmúlta és 2:10.95-tel (1232 pont) harmadik lett ebben a számban. Összesítésben pedig már 4. helyen állt a lovaglás előtt. Húga elmaradt kicsit a selejtezőben úszott idejétől, 2:23.45-tel 1080 pontot ért el, amivel a két tusda után 11. volt a mezőnyben. Slett Emese majdnem századra a selejtezős idejét úszta, a 2:21.73 kereken 1100 pontot ért, amivel Emese éppen csak a második felébe szorult a döntőnek, 19. helyen várta a mindig nagy rostának számító lovaglást.

Abban jól teljesített, két verőhibával zárt a pályán és előrelépett két helyet. Eggyel rontott többet Földházi Anita, aki így Emese előtt kettővel (de csak három másodperccel) indulhaott a kombinált számban. Tocchi a lovaglást is jól abszolválta, előnye hatalmasnak tűnt a záró szám előtt – Földházi Zsófi, aki hibátlanul lovagolt, a negyedik helyről, 39 másodperccel az olasz mögül rajtolt a futás-lövészet kombóban. Aztán az utolsó “dupla tusa” valódi őrületet hozott!

Először is a második helyről startoló brit Fitton rögtön az első lövészetnél “bentragadt”, így kiesett a dobogós csatából. Sokáig úgy tűnt, Tocchi él helyzeti előnyével, mert bár nem jó futó, jól lőtt. Csakhogy a második sorozat után 10 másodperces büntetést kapott, mert egy lövés után pisztolya nem érintette az asztalt. Ezért a következő sorozatát késéssel kezdhette, akkorra pedig ott lihegett a ynakában az ukrán Spas és Földházi Zsófi! Utóbbiak el is hagyták az elfáradó olaszt és egymással vívtak hatalmas csatát. A negyedik lövészetből még Spas jött ki előbb, de Földházi láthatóan jobb kondiban volt, a záró 800 méter finisében otthagyta az ukránt. Hatalmasat hajrázva, szinte beájulét a célba – világbajnokként!

A másik két magyarnak sajnos nem sikerült a kombó, mindketten az első lövészetüket rontották el igazán, aztán Földházi Anita el is fáradt. Slett Emese végül a 28., Földházi a 31. helyen ért célba. De az eredményhirdetésnél így is zúgott a vastaps, a friss felnőtt Európa-bajnok, és még frissebb junior világbajnok Földházi Zsófi tiszteletére!

Somos Zoltán/sport.szekesfehervar.hu/

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.