Franciaország a semmiből tört az élre, a mi evezőseink jól szerepeltek!

evez_LOGO_szövetségHat egység képviselte a magyar evezőssportot a belgiumi Hazewinkelben megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol fiataljaink többsége igen jól, illetve jól szerepelt. A jochapress.hu a tapasztalatokról Danó Károlyt, az U-válogatott kapitányát kérdezte.  

evez_Danó Károly_440– Három éve rendezték meg először ennek a korosztálynak az Európa-bajnokságát és a 2011. óta eltelt rövid időszakban is hihetetlen ütemű fejlődésnek lehettünk tanúi – summázott Danó Károly, aki versenyzőként kétszer is ült országos bajnoki címet szerzett nyolcasban, mégpedig a Honvédban (könnyűsúly), illetve az MTK-ban (normálsúly), edzőként pedig legtöbbet az MTK-ban és a Ferencvárosban dolgozott. –  Amíg a premieren huszonnégy ország képviseltette magát, addig 2014-re ez a szám már harmincegyre emelkedett.

Ami a számszaki résznél sokkal fontosabb, a minőség hihetetlenül nagyot fejlődött – folytatta Danó Károly. – Franciaország például még 2013-ban  is éppen csak, hogy „dagasztotta’ az indulók létszámát, idén pedig már mennyiségben és minőségben is magukra irányították a figyelmet. Ami pedig külön is rangot ad számukra: ők nyerték a fiúknál a nyolcast, ami a mi sportágunkban a király kategóriát jelenti.

– Az első versenynapon olykor erős ellenszél nehezítette a részvevők dolgát, a másodikon viszont ideális körülmények között lapátolhattak a versenyzők. Ami a mieinket illeti, milyen benyomásokat szerzett?

– Fiataljaink többsége jól szerepelt, s amit különösen fontosnak tartok: legtöbbjük idén még csak elsőéves ifjúsági, Szabó Márton személyben ráadásul még egy serdülő korút is a csapatban láthattunk. Az Ács Kristóf, Bácskai Máté kétpárevezős pedig a versenyszámában összejött huszonkettes mezőnyben túl is teljesítette az előzetes reményeimet. Nem is elsősorban azzal, hogy az A-döntőben az előkelő 6. helyet szerezték meg, hanem a középfutamban mutatott, kiemelkedő teljesítményükkel, amellyel sikerült kiszorítaniuk a döntőből az első helyek egyikére mindig esélyes román hajót.

– Voltak olyanok is, akiktől esetleg többet várt?

– A kormányos nélküli kétevezősök között rajtolt bajai Balogh Dávid – Vancsura Mátyás Bodó duó az előmérkőzések során valamit rosszul értékelt, mert a C-döntőben már sokkal magabiztosabb versenyzést vonultattak fel. Ha korábban is így eveznek, bizonyosan legalább egy kategóriával feljebb, a B-döntőben csatázhattak volna a magasabb,  végső helyezésekért.

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.