Füredi kézilabdás fellegvár

balatonfuredButa, rosszindulatú kommentek is megjelentek azzal kapcsolatban, amikor kiderült, hogy hét, balatonfüredi kézilabdázó is bekerült a portugálok elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda válogatottba.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a tóparti város csapatában játszók közül egyszerre mindenki a pályán lesz. Bár nagyon nincs messze a valóságtól, hogy három-négy év múlva ez így lesz. Ugyanis: tetszik, nem tetszik, Balatonfüreden kézilabdázik a legtöbb tehetséges, 18-22 éves fiatal játékos.

S ha már ez így van, Sótonyi László, a címeres mezes gárda új edzője megmutatja egykori, füredi tanítványait főnökének, a most kinevezett szövetségi kapitánynak, Talant Dusebajevnek. Többek között ez is a feladata a csurgóiak mesterének. Gyakorló magyar edzőként nála jobban senki sem tudja, hogy milyen képességek rejlenek ezekben a gyerekekben. Hiszen évekig ő dolgozott velük, hogy először első osztályú, majd később felnőtt válogatottak lehessenek. Most itt az alkalom, hogy erről a lengyel Kielce trénere is meggyőződhessen. Az ő paraxisában is használhatók-e hosszútávon a füredi gyerekek? A válasz egyértelmű igen lesz. Bár van még ebből a korosztályból néhány ügyes srác más csapatokban is. De olyan nincs, amelyik azonnal csapategységet is alkothat, ha bizalmat kap a nagy generációváltás után, ami hamarosan eljön.

De a legfontosabbról ne feledkezzünk el, mert akkor lennénk nagyon igazságtalanok. A füredi “hetekkel” a legtöbbet a klub utánpótlás igazgatója, György László fáradozott, hogy idáig eljussanak. Neki jár a legnagyobb köszönet azért, hogy korosztályos bajnokcsapatából most már többen is a felnőtt válogatott ajtaján is dörömbölhetnek.

(Vasárnapi Napló, Donát Tamás)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.