Garami József az MTK győzelmi sorozatáról és a”billenős” meccsekről

foci_Garami József, 440Muszáj észrevennie mindenkinek – akit még érdekel a magyar labdarúgás -, hogy az MTK csapata hét, egymást követő bajnoki fordulóban győzelmeivel elvitte a maximálisan megszerezhető pontokat, s ezzel a sorozattal egyben a bajnoki tabella második helyén áll, utcahosszal előzve az őt követőket.  A jochapress.hu megkereste a sikerek kovácsát, Garami József mesteredzőt és arról érdeklődött: minek köszönhető ez a ritka szép sorozat?

„Nem olyan nagy ügy ez” – válaszolt félig tréfásan Garami József. „Egyébként persze hogy örülök a jó szereplésnek, s egyáltalán. Annak is, hogy eddig ilyen jól sikerültek az erőpróbáink. Tudjuk azt is, hogy ellenfeleink – akiktől sikerült elrabolnunk a pontokat – kb. milyen játékerőt képviselnek és az is természetes számunkra, hogy „nem szállunk el” a történtek hatására. Vitán felül áll, hogy nagy akarással játszott a csapat, s bizony voltak olyan „billenős” meccsek is, amelyeken akár fordított eredmény is létrejöhetett volna. Ezeken a találkozókon eddig mindig volt nem is egy olyan játékosunk, akiknek erőfeszítései, produkciói végül felénk billentették a mérleg nyelvét.”

– Tényleg korai lenne túlértékelni a dolgokat, hiszen az eddig lejátszott meccsekhez képest még kétszer annyi hátra van.

„A mezőnyből a  Videoton az egyetlen, amelyik játékosállománya révén egyértelműen kiemelkedik, a többi csapat esetében bárki bármikor bárkit legyőzhet. Nekünk csak az lehet a célunk, hogy ezeken a meccseken minél kevesebb vereséget szenvedjünk el, illetve minél többször nyerjünk. A Videoton az előző három évben is fő esélyesnek számított, de ahogy hallom, most egyértelműen jobb a szellem a fehérváriak háza táján.”

– Ha már beszélgetünk, ejtsünk néhány szót a magyar labdarúgó válogatottról is. Az Ön véleménye szerint Dárdai Pál színre lépése valóban sokat nyomhatott a latba?

„Négy nap alatt nem lehet csodát csinálni, ezt mindenki tudja. Ezért csak az lehet a válasz, hogy Dárdai minden bizonnyal egészen más hangot tudott megütni a csapat tagjaival szemben, mint tette azt Pintér Attila. A románok ellen meglepően jól játszott a csapat, a Bukarestből elhozott pont vitán felül sokat ér, elismerésre méltó. A Feröer szigetekkel szemben mutatott játéktól viszont nem voltam elragadtatva. Ha még pontosabb akarok lenni, akkor a vendéglátók teljesítménye jelentette számomra a legfőbb pozitívumot.”

– Amennyiben Dárdai tartja ígéretét és a három Eb-selejtezőt követően mindenképpen visszamegy Berlinbe, akkor ki lehet a hosszabb távú megoldás? Önnek mi a véleménye például Bölöni Lászlóról?

„Bölönivel életemben egyszer, a Vasas pályán beszélgettem, egészen röviden, ami semmire nem volt elég. Az eredményei vitán felül tekintélyt parancsolóak – szerencsére nem nekem kell döntenem. Az azonban tény, bárkire is esik majd a választás, az MLSZ mindenkori vezetőinek le kellene végre szokniuk arról, hogy a labdarúgás házát állandóan a cserepek igazgatásával reméljék egyenesbe hozni. Egyszer végre már az alapok rendberakásával kellene kezdeni az operációt…”

– Mit gondol, végül magyar vagy külföldi szakember kaphat megbízást a Dárdait követő időszakra?

„Sajnos, a magyar labdarúgó szakemberek tekintélyét olyannyira leamortizálták, hogy azt már nem könnyű tovább rombolni. Így a hangunk is mind kevésbé hallathatjuk a labdarúgással kapcsolatos témákban. Évtizedekkel korábban egészen más volt a helyzet ezen a téren is. Példaképemet és kedvenc edzőmet, Baróti Lajost és társait egyértelmű tisztelet övezte, amit többek között azért is kaphattak meg, mert volt eredmény. Mára ez az akkori, irigylésre méltó alaphelyzet egészen megváltozott.

– Ön kitűnően bírja a strapát, pedig már elmúlt 75 éves. Mit gondol, meddig ülhet még a kispadon?

„Természetes, hogy mindig csak egy évre tervezgethetek, ha a tulajdonos is úgy akarja. Nagy szerencsém van, hogy imádom a labdarúgást és a családom – elsősorban a drága jó feleségem – pedig megérti, elfogadja és támogatja ezt a szenvedélyt és az összes velejáróját.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.