Grosics Gyula: Szerezzetek megbecsülést ennek a nemzetnek!

Grosics Gyula_20140203_JPDorogon született, tizennégy éves koráig édesanyja papnak nevelte, amikor váratlanul be kellett ugrania a felnőtt csapat kapujába. Ettől kezdve alapvetően megváltozott Grosics Gyula élete, aki Dorogról indulva eljutott a világhírnévig. Az Aranycsapat kapusa ma ünnepli 88. születésnapját – tegnap az ő nevét viselő, Budapest XI. kerületében, a Bikszádi úton lévő általános iskolában köszöntötték.

Grosics5_ülnek, JÓ

Jakabházyné Mező Mária MOA főtitkár, Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester és Simicskó István államtitkár Grosics Gyula mellett

Az ünnepeltet Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár méltatta. Grosicsot a világ egyik legjobb kapusaként említette, aki méltán tartozik szerte a világban a legismertebb magyarok közé. Többek között arról is szólt, hogy „a születésnap egy családi ünnep, de vannak olyan kiváló emberek, a nemzet kincsei, akiknek a születésnapja az egész ország számára ünnep. Legyetek büszkék arra, hogy ebbe az iskolába járhattok. Grosics Gyula neve titeket is kötelez, ezt ne felejtsétek el!”

A meghatódott ünnepelt többek között ezt mondta: ”Megvallom, elérzékenyültem a fogadtatás láttán. Arra kérlek benneteket, tegyetek meg mindent azért, hogy ez a nemzet, Magyarország még sok ezer évig legyen a világnak és Európának egyik büszkesége. Ehhez kívánok nektek erőt, egészséget és sok tanulást.”

Grosics6_gyerekek tornásznak

Az utóbbi években számos, komoly egészségügyi erőpróbát átélt, 86-szoros válogatott, kiváló sportember – aki 2011 óta a Nemzet Sportolója büszke címet is viselheti – érthetően lassan formálta szavait. Így folytatta: „Nagyon sajnálom, hogy Buzánszky Jenő kivételével az Aranycsapat többi tagja már nem lehet közöttünk, akik életük folyamán megbecsülést és tiszteletet vívtak ki a világban ennek a sokat megélt, sokat szenvedett nemzetnek a javára. Nagyon sokat tudnék még mondani, de félek, hogy nagyon elérzékenyülök…”

Ezt követően az ünneplő iskola tanulói rövid tornabemutatóval kedveskedtek Grosics Gyulának, majd megérkezett az elmaradhatatlan ünnepi torna, a tetején egy fényképpel, amelyen a „Fekete párduc” kapusként volt látható.

Simicskó István államtitkár és Kis Mihály iskolaigazgató között

Simicskó István államtitkár és Kis Mihály iskolaigazgató között

Az ünnepség végeztével Gyula bácsira további erőpróbák vártak, ő pedig keményen állta a sajtó munkatársainak rohamát. A jochapress.hu kettős kérdésére  a következőket válaszolta:

„Az Aranycsapat elkényeztette az ország sportközvéleményét, hiszen egy időben több világklasszis is játszott abban az együttesben. Ma viszont egyetlen, olyan labdarúgónk sincs, aki nemzetközi szinten is tartást tudna adni a válogatottnak. Ettől függetlenül a televízióban figyelemmel kísérem a hazai bajnokikat. Meggyőződésem, hogy előbb-utóbb megint lesz komoly erőt képviselő nemzeti együttesünk. Addig pedig örömömet találom Gyurta Dánielben, Berki Krisztiánban és a többi, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok magyar sportolóban.”

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.