Grosics Gyulát köszöntötték

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa (k) Simicskó István sportért felelős államtitkár (b2) társaságában felvágja a tortát a 88. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a róla elnevezett újbudai általános iskola tornacsarnokában. Jobbra Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa (k) Simicskó István sportért felelős államtitkár (b2) társaságában felvágja a tortát a 88. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a róla elnevezett újbudai általános iskola tornacsarnokában. Jobbra Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát 88. születésnapja alkalmából köszöntötték hétfőn a róla elnevezett újbudai általános iskolában.
A születésnapját kedden ünneplő legendás labdarúgó a diákok ovációja közepette vonult be az iskola tornatermébe, majd beszédében azt kívánta a fiataloknak, hogy a haza, a magyar sport, s önmaguk dicsőségére éljék az életüket. Egyben kérte, hogy szakmailag és erkölcsileg is tegyenek meg mindent, hogy a nemzet még sokáig fennmaradjon.

“Sajnálom, hogy a csapat többi tagja, kivéve Buzánszky Jenőt, már nem élnek, így nem ülhetnek itt közöttünk olyan emberek, akik megbecsülést és tiszteletet vívtak ki ennek a sokat szenvedett nemzetnek. Tudnék többet is mondani, de félek hogy elsírom magam” – zárta szavait elérzékenyülve Grosics Gyula.

Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy ugyan a születésnap egy családi ünnep, de vannak olyan kiváló emberek, a nemzet kincsei, akiknek a születésnapja az egész ország számára ünnep. A diákokat arra kérte, legyenek büszkék és soha ne felejtsék el, hogy iskolájuk kiről kapta a nevét, mert ez a név kötelezi is őket.

Az ünnepségen a 2/B osztályosok Grosics életútját elevenítették fel, az elsősök pedig tornával köszöntötték. Végül az iskola tortával kedveskedett a legendás kapusnak.

Grosics Gyula Dorogon született, pályafutása során a Dorog, a MATEOSZ a Bp. Honvéd és a Tatabánya színeiben összesen 390 bajnoki mérkőzésen szerepelt. A magyar válogatottban 86-szor játszott, három világbajnokságon lépett pályára. A 1954-es világbajnoki ezüstérme mellett olimpiai bajnoki címet is szerzett a nemzeti együttessel, míg a Honvéddal háromszor volt magyar bajnok.

A 20. század legjobb magyar kapusának választott futballista 1994 óta a Hallhatatlanok Klubjának a tagja, s 2011 márciusa óta a Nemzet Sportolója. Az újbudai iskola 2008 novembere óta viseli a nevét.

Forrás: MTI

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.