Grundfocival a rasszizmus ellen

polgari_platform_piknik_foto2„Állítsuk lesre a rasszizmust!” jelmondattal, Puskás Ferenc madridi gyerekeket dekázni tanító óbudai szobránál tartott szabadtéri pikniket egy nappal világbajnokság nyitánya előtt a Polgári Platform.

Az esemény célja az volt, hogy a résztvevők és érdeklődők – köztük a Budapest Honvéd utánpótlás keretének tagjai, valamint a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet kisiskolás focistái – a legendás labdarúgó szobra körüli rögtönzött grundfocival hívják fel a figyelmet a hazai pályákon tapasztalható gyűlöletkeltő megnyilvánulások elleni küzdelem jelentőségére.

A pikniken megjelenteket köszöntve Kész Zoltán, a Polgári Platform elnöke kiemelte, szeretnék, ha a lelátókon a hangos és sportszerű többség hangja elnyomná a trágár és rasszista bekiabálásokat. Mint fogalmazott: „Hiszünk abban, hogy nem csak a futballpályákról, de a közbeszédből is el fog tűnni a rasszizmus, de tudjuk, hogy mindez egy hosszú folyamat lesz, amelynek még csak az elején tartunk.”

Bús Balázs, Budapest III. kerületének polgármestere beszédében elmondta: „Ma azért vagyunk itt, hogy világossá tegyük, egy jól körülhatárolható szabályrendszer keretein belül másokkal – akár messziről jött emberekkel együtt is – sikeresebbek lehetünk a munkában, elfogadottabbak társas kapcsolatainkban; a fajgyűlölettel szemben azonban zéró toleranciát hirdetünk. Hozzátette, nem európai származású futballisták nélkül alacsonyabb színvonalú lenne a legtöbb európai bajnokság; Argentína, Uruguay, Ghána vagy épp a francia válogatott nélkül pedig nem beszélhetnénk labdarúgó világbajnokságról. Kiemelte: „A holnapi megnyitót több száz millióan várják már, én pedig azt remélem, hogy a brazil világbajnokság során is sikerül majd betartani a becsületes versengés szabályait és érvényt szerezni a fair play szellemének.”

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd FC-nek, Puskás Ferenc egykori csapatának tulajdonosa a rendezvény kapcsán felhívta a figyelmet: „A szurkolói rasszizmus nem egy filozófia része, hanem egy fertőző betegség. Nem gonosz, hanem beteg emberekkel állunk szemben. A mi felelősségünk, hogy kigyógyítsuk őket ebből a szerencsétlen állapotból. Meggyőződésem, hogy erőfeszítéseinket siker koronázza.”

A Magyar Újságíró Labdarúgó Válogatott képviseletében Borsi László alelnök kiemelte, a rasszizmus minden formája jelen van a világ futballpályáin, hiszen a futball csupán leképezi a társadalmat és – hallatlan népszerűsége okán – fel is erősíti a társadalmi érintkezésben fellelhető visszásságokat is. Hozzátette: „A rasszizmus és az intolerancia kéz a kézben jár. Mást se hallunk, mint gyűlöletkeltést, kirekesztést. Nem tudunk vitatkozni, ehelyett gyűlölködünk, nem tudjuk elfogadni a másságot, ehelyett elutasítjuk azt, ami nem hasonlít ránk. Megsemmisíteni akarjuk az ellenfelet és nem legyőzni. De ebben az esetben nem lesz ellenfél, nem lesz miért küzdeni, oda a sport és a társadalom. A Magyar Újságíró Labdarúgó Válogatott jó példa a toleranciára. Békésen megfér egymás mellett kormánypárti, illetve ellenzéki újságíró – legfeljebb csak azon folyik ádáz harc az edzéseken, hogy szöglet, vagy kirúgás következik. A pálya mindenkié és egyformán mindenkié.”

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.