Guttmann Béla átka megint kifogott a Benficán

foci_Sevilla_Benfica_Europress, AFP_JPP        A Sevilla ünnepelhetett (Fotó: Europress/AFP)

2006 és 2007 után harmadszor nyerte meg a második számú nemzetközi sorozatot, az Európa-ligát (korábban UEFA-kupát) a spanyol FC Sevilla, a portugál Benfica viszont nyolcadik döntőjét veszítette el azóta, hogy volt magyar sikeredzője, Guttmann Béla megátkozta. A büntetőkkel eldőlt finálé után Beto kapus elhunyt édesapja szellemének segítségét emelte ki két védésénél.

Ha az előzményeket nem ismerve kellene értékelni a labdarúgó Európa-liga idei torinói fináléját, azt mondhatjuk, a szerencsésebb, s egyben az elhivatottabb csapat nyerte a trófeát. Hiába játszott összességében némi fölényben a Benfica, a Sevilla ügyesen törte meg a támadásokat, a kevés helyzet pedig mindkét oldalon kimaradt.

A rendes játékidő és a hosszabbítás utáni 0-0 után a büntetők döntöttek, amelynek során, ha lehet így mondani, klasszis különbség mutatkozott a felek között. A spanyolok portugál kapusa, Beto honfitárs csapata rúgói közül Rodrigo és Cardozo 11-esét is kifogta, sevillai részről viszont védhetetlen bombák zúdultak a hálóba, az utolsó Gameiróé volt, így 4-2-vel az andalúzok nyertek és hódították el 2006 és 2007 után harmadszor is a trófeát.

A látottak alapján ki kell emelnünk a Sevilla kapusedzője, Javier Garcia tökéletes munkáját, aki Betót segítette, illetve Unai Emery vezetődző szakmai és lelki felkészítését. Emery meg is említette kollégáját értékelésében: „Sokan keményen megdolgoztak ezért a sikerért a stábunkból, de ki kell emelnem Javi Garciát, aki nagyszerű hatással volt Betóra. Mindkét gárda megérdemelten került a fináléba, ahol kiegyenlített játék folyt, Csapatom a fáradtság ellenére a legnehezebb pillanatokban is nagy maradt, jól kezelte a feszültséget és a tétet.”

Beto kapus a Sevilla szurkolóinak ajánlotta a diadalt, majd szellemi síkra terelte a témát: „Elhunyt édesapám itt volt velem most is, mint mindig, ő is segített fentről, így minden a lehető legjobban alakult.”

Innen már tényleg csak egy lépés megemlíteni a Benficát két BEK-diadalra vezető egykori magyar sikertréner, Guttmann Béla átkát, aki elhíresült átkában száz évre „letiltotta” a lisszaboniakat a nemzetközi győzelemről. 1962 óta 54 esztendő telt el, no meg a mostanival együtt a nyolcadik elveszített kupafinálé…

Ezequiel Garay, a portugálok kiváló argentin védője a múlt helyett inkább a jövőbe tekintett: „Nehéz ilyenkor mit mondani, amikor mindent megteszünk a sikerért, egy hajszálon múlik, mégsem jön össze. Ám előre kell néznünk, hiszen szombaton következik a portugál kupadöntő.”

Ez a harmadik trófeája lenne idén a Benficának a bajnokság és a Ligakupa után, de talán mondani sem kell, a legfontosabbat „intézte el” Guttmann és Beto-papa szelleme…

(Forrás: mno.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.