Gyimes Krisztina és Galambos Péter meggyőző fölénnyel nyert

evezOB_5_Szabó Károly serlegboltjaIgazi nagyüzem zajlott pénteken a sukorói evezős pályán, ahol a 2013.évi országos evezős bajnokság négynapos programjának második napi küzdelmeit bonyolították le. Az egymást követő versenyek sokaságát a koradélutáni órákban egy jókora zápor zavarta meg, ami egy tervezeten kívüli esőszünetet is magával hozott. Így az egyes futamok mintegy háromnegyed órás késéssel követték egymást.

Érthető módon a legnagyobb figyelem a felnőttek vetélkedései iránt nyilvánult meg, bár a legfiatalabbaktól fölfelé valamennyi korosztálynak megvolt a maga népes szurkolótábora. A nők normálsúlyú kategóriája egypárevezős küzdelmeinek külön érdekessége volt, hogy azon megjelent Szabó Károly mesteredző, aki a szám győztesének átadta az általa alapított, legeredményesebb tanítványáról, a sajnálatosan korán eltávozott Ambrus Mariannról elnevezett vándordíjat is.

evezOB_7_Gyimes_Szabó_Ambrus Mariann vándordíj

 A számot egyébként viszonylag meggyőző fölénnyel nyerte Gyimes Krisztina, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet versenyzője, megelőzve a váciak kemény duóját, dr. Szabó Katalint és Bácskai Dominikát. Akiknek talán némi meglepetést okozott a korábbi sokszoros magyar bajnok Szabó Katalin „csak” második helye, azoknak annyit azért a tisztábban látás érdekében tudniuk kell, hogy Katalin immár gyakorló orvos, aki minden nap Vácról utazik a balassagyarmati kórházba. A napi egy edzéssel pedig ennél többet a mai viszonyok közepette nem lehet elérni. A szemmel láthatóan egyáltalán nem szomorú Katalin meg is jegyezte, hogy fog ő még ezután is evezni, de az adott körülmények között többet már aligha tud majd felmutatni.

evezOB_8_Szabó_Szabó_Gyimes_Bácskai

A díjátadás ceremóniájára meghívott Szabó Károly példás nyugalommal fogadta a program csúszását. Mivel több díjátadásra is felkérték, így csak szaggatott beszélgetésre kerülhetett közöttünk sor. Annyit azonban így is sikerült megtudni a 75 éves mesteredzőtől, hogy bár az edzősködést 2004-ben végleg abbahagyta, a sportágtól máig sem szakadt el. Az evezősök kedvenc és pótolhatatlan erőfejlesztő gépét, az ergométert legalább hetente 2-3 alkalommal „meglovagolja” és ilyenkor 13 kilométer „leevezésénél” aligha hagyja korábban abba.

evezOB_9_Galambos Péter

A női egyest követően a férfi normálsúlyúak is összemérték tudásukat. Az A-döntőben a négyes pályát kapta a váciak könnyűsúlyban világbajnoki érmes klasszisa, aki ugyan bíztató kísérleteket folytatott az olimpiai programban is szereplő könnyűsúlyú kétpárevezésben a szegedi Matyasovszki Dániellel, de a pillanatnyilag több sikert érő egypár érdekében a közös gyakorlásokat őszig felfüggesztették.

evezOB_13_Széll_Galambos_Ribáry_Csepregi

Galambos meggyőző fölénnyel nyerte a 2000 méteres távot a Juhász Adrián helyére beugró, s így a londoni olimpiára is kijutott csepeli Szél Domokos és a napokban az Universiadén is harmadik helyen végzett Csepregi Gábor (DNHE) előtt. A szám első három helyezettjének a díjakat a váci Ribáry Zoltán, a magyar evezőssport egyik markáns egyénisége – aki éppen ötven éve szerezte meg az első magyar bajnoki címét – adta át.

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.