Gyimes Krisztinának a határ a csillagos ég

Gyimes Kriosztina_Szabó Károly_JP  Gyimes Krisztinának Szabó Károly mesteredző adja át az Ambrus Mariann Vándordíjat

Éppen harminc éve szerezte evezős szakedzői diplomáját Székely Balázs, aki a napokban azért töltött magánemberként néhány napot Los Angelesben, hogy az USC-n közgazdaságtant tanuló, korábbi tanítványának, Gyimes Krisztinának az edzéseit megtekintve tanulmányozza: hogyan készülnek a legjobb amerikai evezősök a versenyidényre?  

„Kriszta a valaha volt legtehetségesebb tanítványom – álltja az egyébként alpesi síben, fallabdában és úszásban is középfokú edzői képesítéssel rendelkező szakember. – Kétszer is 7. lett az U23-as Vb-n; jómagam két éven keresztül – amikor előbb az edzői team vezetője, majd szövetségi kapitány voltam – figyelhettem közelről az edzéseit, a kivételes hozzáállását. Ez a rendkívül céltudatos lány 2013. első félévére kapott egyetemi ösztöndíjat, amit azután meghosszabbítottak. Bár sejtettem, mire számíthatok, de a látottak, az ott végzett munka szervezettségi foka minden elképzelésemet felülmúlta.”

– Mondana néhány konkrétumot?

„Kriszta minden reggel 5.15-kor kel, mert 5.45-kor jön érte a versenyzőket begyűjtő autóbusz. A reggeli edzés 6.15-kor kezdődik, amit sajnos, nem láthattam, mivel a focicsapat fegyelmi ügye miatt egy időre mindenkit kitiltottak az egyetem területéről. A vízi munkáról lemaradva, szerencsére a kondicionáló edzésekre sikerült bejutnom. Szemem, szám tátva maradt a 22. századi felszereltség láttán. Itthon ehhez képest 500 évvel szerényebb körülmények között kell készülniük legjobbjainknak.”

– Hányan gyakorolnak egy-egy csoportban és milyen a munka intenzitása?

„Tizenketten követik egymást a 2,5 méter magasan, maximálisan rögzített súlyzós gyakorló helyeken. Ezen belül kettesével alkotnak párokat; az edzés pontosan 70 percig tart. Ott lehettem az új ergométeres teremavatón is, ahol 35, vadonatúj gép áll rendelkezésre.”

– Tudott beszélni Kriszta valamelyik edzőjével?

„Szerencsére igen. A lengyel származású Zenon Babraj vezetőedző elégedetten szólt róla. Meggyőződéssel állítja, hogy Krisztina reális eséllyel pályázhat arra, hogy a 2015-ös világbajnokságon annak ellenére kiharcolja női egypárevezősben az olimpiai részvételt, hogy az egyetemi időszakban szinte kizárólag nyolcasban, váltott evezésben készülhet.

– Milyen Krisztina napi programja?

„Rendkívül feszített, hiszen a két edzés mellett az egyetemi követelményeknek is eleget kell tennie, ráadásul a szerényebb ösztöndíj miatt még heti 12-16 órás adatfeldolgozó munkát is vállalnia kell.” Mivel az időjárás megengedi, már februárban elkezdődik a versenyidőszak. Így amikor májusban hazajön, edzője szerint egy kis pihenőre lenne szüksége és óvni kell őt a túledzettségtől is.”

– Székely Balázs miként látja Gyimes Krisztina olimpiai kijutási esélyeit?

„Ismét a kinti vezetőedzőre hivatkoznék, aki azt mondta: „ezt a lányt nagyon meg kell becsülni és segíteni, mert a benne rejlő lehetőségek határa a csillagos ég”.

(Forrás: Magyar Nemzet, jochapress.hu)

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.