Győr, EYOF, 2017: Borkai Zsolt bemutatta Jakabos Zsuzsannát és Hugót, a kabalakakast

Győr, EYOF, Borkai, Jakabos 1    Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere bemutatja Jakabos Zsuzsannát és Hugót, a kabalakakast

Győr városa az elmúlt évben a rendezvény hivatalos honlapján – www.gyor2017.hu hirdetett ötletpályázatot a 2017-ben, Győrben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál –  EYOF – kabalaállatának az elnevezésére. A kabalakakas nevét ma Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Győr város polgármestere az Utazás Kiállításon megrendezett sajtótájékoztatón ismertette a média képviselőivel.

A több száz beérkezett pályázat közül a szakmai zsűri a 2017-ben Győrben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kabalakakasának a Hugoo nevet választotta. A Hugoo elnevezés modern, szellemes és játékos. Megjelenik benne a sportszerűség, a biztatás gondolata, mindamellett minden nemzet számára könnyen érthető, kiejthető és Magyarországra is utal.

A sajtótájékoztatón nemcsak a kakas elnevezése történt meg, de Hugoo életre is kelt: Győr városa otthonról hozott keltetőben keltette ki nagy gonddal és odafigyeléssel az életnagyságú kakast, mely virgoncan indult útjára a meglepett látogatók között. Az óriási érdeklődés övezte sajtótájékoztatón a vendégek szinte azonnal megkedvelték Hugoot. A kakas életútját a jövőben egész Magyarország végigkövetheti: folyamatosan megjelenik sporteseményeken és iskolába is beiratkozik majd.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a 2017-ben, Győrben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hivatalos arca Jakabos Zsuzsanna olimpikon lesz. Jakabos maga is nyert Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, 2003-ban Párizsban.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke kiemelte, hogy Magyarországnak és Győr városának is óriási megtiszteltetés, hogy a város elnyerte a „kis” olimpia megrendezésének jogát, hiszen hazánk 1896 óta álmodik olimpia megrendezéséről. Ez az álom 2017-ben Győrben valóra válik: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésével hazánkban először lobban fel az olimpiai láng. Az EYOF minden olyan joggal és ranggal rendelkezik, mint az olimpia: ötkarika, láng, nyitó- és záró-rendezvény, olimpiai falu. 2017-ben a Győrbe látogató Olimpiai Családnak megmutathatjuk Magyarország és a város értékeit, szépségeit és a házigazda szerep tovább erősíti a hazai sport és az utánpótlás-nevelés jelentőségét is.

A sajtóeseményen részt vett Jakabos Zsuzsanna olimpikon, a párizsi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál bajnoka is, aki a vakuk kereszttüzében vidáman pózolt a kakassal, ő is szívébe fogadta Hugoot.

Jakabos kiemelte, hogy az EYOF nemcsak a jövő sportbajnokainak a versenye, hanem a sportolók életében egy igen meghatározó helyszín és életre szóló élmény. “Én az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon viselhettem életemben először nemzeti színű melegítőt és akkor szólt először nekem a magyar Himnusz a dobogón. Megtapasztalhattam, hogy milyen felemelő érzés a magyar csapat tagjaként versenyezni és nyerni. Megtisztelő, hogy engem választottak a 2017-ben megrendezendő esemény arcának, már most nagyon drukkolok minden versenyzőnek és egyben nagyon irigykedem is rájuk, hogy a hazai közönség biztatása mellett ilyen nagyszabású eseményen versenyezhetnek.”

Az EYOF, mint az utánpótlás egyik legrangosabb seregszemléje minden páratlan évben kerül megrendezésre Európa egyik arra érdemes városában.  A 2017-es EYOF megrendezésére kiírt pályázatot Győr városa nyerte el, a döntést 2012-ben Rómában hirdették ki. A siker záloga Borkai Zsolt egykori olimpiai bajnok, Győr város polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.  Győr 2010-ben Magyarország legsportosabb városa címet nyerte el, számtalan nemzetközi versenynek adott már otthont. A kisalföldi megyeszékhely a jelenleg meglévő, valamint a magyar állam támogatásának köszönhetően a játékokra elkészülő – uszoda, atlétikapálya, judo-, torna- és multifunkcionális csarnok, teniszközpont – sport- és szabadidős infrastruktúra segítségével rendezi meg a versenyt.   2017-ben az EYOF alkalmából 8 napig egész Európa Győrre figyel majd: 49 európai országból, 3200, 14 és 18 év közötti sportoló, 9 sportágban – atlétika, kerékpár, torna, judo, úszás, tenisz, kosárlabda, kézilabda, röplabda – méri össze tudását.

 

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.