Gyurta Dániel 2014-ben titkolózott

Gyurta Dani, 358xGyurta Dániel idén 50 méteres medencében nem fedte fel kártyáit a 200 méteres mellúszásban. Több oka is volt ennek. Az egyik nyilván a 25 éves nagy bajnok által többször is hangoztatott magyarázat, a túlzott idegi megerőltetés kerülése. De a kép ennél azért összetettebb – vezeti be a mélyinterjút az mno.hu-n Ch. Gáll András.

Gyurta Dániel egy bronzéremmel (vegyes váltó) és egy negyedik hellyel (100 m mell) tért haza a berlini Eb-ről, illetve haza sem tért, egyből továbbutazott Dohába és Dubajba, ahol a Világkupa második állomásán, 25 méteres medencében megjavította saját világcsúcsát 200 m mellen. Szóval a formájával láthatóan nem volt baj. De ha nem, akkor miért is nem indult abban a számban Berlinben, amelyikben olimpiai címvédő? Erről beszélgettünk az egyik – ha nem a – legnépszerűbb magyar sportemberrel.

– Mikor döntötte el, hogy kihagyja az Eb-n a 200 m mellet?
– Hosszú folyamat eredménye volt ez a döntés. Már januárban arról beszéltünk edzői csapatom két tagjával, Kovácshegyi Ferenccel és Virth Balázzsal: nem biztos, hogy erőltetnünk kell a formám „kihegyezését” a nyári főversenyre, ami jelen esetben az Eb volt. Későn is kezdtem a versenyzést, csak májusban. Az elmúlt öt évben óriási, folyamatos terhelésnek voltam kitéve, minden létező nagy versenyen indultam, és a 2010-es, Dubajban rendezett rövid pályás vb-t leszámítva, ahol második lettem, mindenhol megnyertem a 200-at. Mindez iszonyatos koncentrációt, idegi megterhelést jelentett. Idén ezt nem éreztem indokoltnak, az olimpiász talán legkisebb jelentőségű versenyéről lemondtam. Azt mondtam magamnak, a fizikai és szellemi energiákat tartalékoljuk Rióra, mert azt a csodás érzést, amit a londoni győzelmem jelentett, hogy állhattam az olimpiai dobogó tetején és hallgattam a himnuszt, 2016-ban is át akarom élni.

– Milyen formában volt idén augusztusban?
– Nagyon jóban. Július 19-én 2:08.72 perces idővel nyertem a 200 m mellet az országos bajnokságon. Úgy, hogy nem „hegyeztem ki” a formámat az ob-ra. Pontosan tudom, hogy nagy lépést tettem előre idén, de edzőimmel úgy döntöttünk, hogy nem fedjük fel a kártyáimat, legalábbis 50 méteres medencében semmiképpen. Annyit elárulhatok, hogy most előrébb tartok, mint amikor a londoni olimpián a 2:07.23 perces egyéni csúcsomat úsztam, ami akkor világrekord volt. És ezt Dubajban be is bizonyítottam a 2:00.48 perces rövid pályás világcsúcsommal.

– Azt mondja, nem fedte fel a kártyáit. Valami forradalmian új technikáról van szó?
– Nem forradalmi, de új. Nézze, lassan az úszás is olyan, mint a haditechnika. Annak idején én órákon át elemeztem Kitadzsima 2003-as úszását, amikor a barcelonai világbajnokságon 2:09.42 perccel világrekordot állított fel. És most már észrevettem, hogy engem is elemeznek. Például Ross Murdoch olyan taktikával nyerte, úgy építette fel a 200 méteres mellúszását az augusztusi Nemzetközösségi Játékokon, ami rám jellemző.

– Egyfajta ipari kémkedés?

– Nem, csak figyeljük, elemezzük egymás úszását. És nem biztos, hogy idén el akartam árulni, mit tudok. Higgye el, mindent alárendelek annak, hogy Rióban is én nyerjem ezt a számot.

– Jóban vannak egymással, vagy ellenkezőleg?
– Nézze, a mellúszás külön sportág, nem véletlen, hogy a nagy mellúszók semmilyen más úszásnemben nem jeleskednek. Mi valahogy összetartunk. Kimondottan kellemes a viszonyom Marco Kochhal, aki Berlinben megnyerte a 200-at, Alexander Dale Oennel, a tragikusan elhunyt norvég fiúval úgyszintén jóban voltam, de a többiekkel is. A két fiatal angolt, Murdochot és Adam Peatyt még nem nagyon ismerem, de Berlinben bemutatkoztunk egymásnak, rokonszenves srácok.

– Gyanítom, extra motivációval utazott ki Berlinből Dohába, majd Dubajba.
– Így van. Nyomatékosítani akartam, hogy nem azért hagyom ki az Eb-n a 200-at, mert nem vagyok formában, esetleg tartanék a vereségtől. Bevallom, rosszulesett, hogy több helyről visszahallottam, gyenge a formám. Nagyon meg akartam mutatni, hogy ez nincs így, és a világcsúccsal sikerült is.

– 2014 milyen év volt?
– Tesztév. Ki akartam próbálni, fel akartam fedezni bizonyos újdonságokat. És akár másoktól tanulni. Nem szégyen az. Jövőre már nem lesz erre lehetőség. 2015-ben már nagyjából készen kell lenni az olimpiai úszásomnak.

– Milyen idővel lehet olimpiát nyerni Rióban?
– Biztos, hogy 2:06-tal kell kezdődnie, sőt… A mellúszás a legdinamikusabban fejlődő úszásnem. Azt nem tudom, ki lesz az, aki áttöri a 2:07 perces határt, de cseppet sem zavar, ha nem én. Csak a riói arany érdekel, semmi más.

– Az előbb tesztévet emlegetett. De nincs még vége 2014-nek!
– Olyannyira, hogy szeptember 29. és október 5. között Hongkongban és Moszkvában, majd október 24. és november 2. között Pekingben, Tokióban és Szingapúrban folytatódik a rövid pályás Világkupa, majd december 3–7. között jön Dohában a vb 25 méteresben. Az úszás versenyrendszere közelít a teniszéhez. Valaha Darnyiéknak egy nagy viadaluk volt egy évben, pályafutásom elején nekem is. Most meg szinte szakadatlanul versenyzünk. Visszavonhatatlanul a szórakoztatóipar részévé váltunk.

(mno.hu/sport, fotó: jochapress.hu)

 

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.