Gyurta Dániel + 800 millió Hódmezővásárhelynek

Ötkarikás2012_Gyurta Dániel arcképe

Kormányzati támogatással, 800 millió forintból újul meg a hódmezővásárhelyi sportuszoda, hogy méltó helyszíne lehessen a 2016-os junior Európa-bajnokságnak – jelentette be Lázár János, a város országgyűlési képviselője. Az esemény arca az olimpiai bajnok Gyurta Dániel lesz.

Hatalmas sorban állás előzte meg a péntek délutáni sajtótájékoztatót: a vásárhelyi uszodában zajló rövid pályás vidékbajnokság – amelyen csaknem félezer úszó vesz részt – több tucatnyi ifjú indulója ostromolta meg Gyurta Dánielt aláírásért és közös fotóért, az olimpiai bajnoknak nem volt könnyű kiszakadnia a rajongók gyűrűjéből, és elfoglalnia a helyét Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár mellett.

Lázár János, a város országgyűlési képviselője bejelentette, kormányzati támogatással, 800 millió forintból újul meg a hódmezővásárhelyi sportuszoda, hogy méltó helyszíne lehessen a 2016-os junior Európa-bajnokságnak. „A Magyar Úszó Szövetség és Gyárfás Tamás elnök úr közbenjárásával sikerült megszereznünk ennek az eseménynek a rendezési jogát, ez egyfajta nyitóeseménye lesz a hatalmas felkészülési folyamatnak, amely a 2021-es világbajnokságot előzi meg – mondta a település korábbi polgármestere. – A munka már elkezdődött, a sportágfejlesztési programban zajlik a jövő tehetségeinek felkutatása, de a megannyi új versenyző megfelelő felkészítéséhez új uszodákra, illetve korszerűsített létesítményekre van szükség.”

A 2016-os Eb-re építenek egy 25×25 méteres melegítő-medencét, bővítik a lelátói kapacitást, valamint az uszoda műszaki hátterét is teljesen megújítják. „Mindez nem csupán a junior Európa-bajnokság sikeres megrendezését szolgálja, hanem az úszósport népszerűsítését is – tette hozzá Lázár János. – Mi abban hiszünk, hogy az úszás minden sportnak az alapja, ezért szeretnénk elérni, hogy valóban minden gyermek tanuljon meg úszni. Mindegyikükből nyilván nem lesz bajnok, ám ez által is teremthető egy olyan bázis, amely garantálja, hogy az elmúlt huszonöt-harminc év magyar úszósikerei folytatódjanak.”

Az államtitkár ezután felkérte Gyurta Dánielt, hogy legyen a junior kontinensviadal arca, mert mint mondta, egy ilyen példakép nem csupán az eseményt, de az úszást, a sportolást is kiválóan tudja népszerűsíteni.

Az olimpiai bajnok természetesen elfogadta a felkérést, mint elárulta, annak idején, kilenc évesen neki is hatalmas lökést jelentett, hogy a Komjádiban látta Rózsa Norbertet edzeni. „Nekem ez óriási segítség volt, örülök, ha esetleg én is hozzájárulhatok a fiatalok sikereihez – jelentette ki Gyurta Dániel. – Boldog vagyok, hogy az úszósport ennyire fellendült az utóbbi időben, ahogy államtitkár úr is fogalmazott, az úszás minden sportnak az alapja, és az egészségmegőrzés szempontjából is rendkívül fontos.”

A mellúszó világklasszis jelezte, egyértelmű célja, hogy 2021-es vb-n is ott legyen még – Kiss László szövetségi kapitányhoz fordulva megjegyezte: „Laci bácsi, már most elkezdheti velem a nevezési lista kitöltését” –, de természetesen a köztes években is folytatni kívánja győzelmi sorozatát. Ennek érdekében szokás szerint Hódmezővásárhelyen fog edzőtáborozni, mint az utóbbi tíz évben mindig. „Bár nem itt születtem, eleinte évente egyszer, 2009. óta évente kétszer edzőtáboroztunk itt, így mondhatom, hazajárok. Kifejezetten örülök, hogy megújul, bővül a létesítmény, bár már így is tökéletes körülményeket biztosítanak nekünk, amikor itt vagyunk” – hangsúlyozta Gyurta Dániel.

Kiss László szövetségi kapitány először is jelezte, hogy Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök jelenleg a LEN Büro isztambuli ülésén van – ahol annak idején megszavazták a vásárhelyieknek a junior Eb-t –, ezért nem tud jelen lenni. A szakvezető kitért arra, hogy a magyar úszósport óriási segítséget kap évente Hódmezővásárhelytől, Bán Sándor régióvezetőnek köszönhetően pedig rendkívül színvonalas munka zajlik a városban és a környéken, és remélhető, hogy a 2016-os junior Eb-n több helyi úszó is nagyobb sikert arathat.

Almási István polgármester végül szólt arról, hogy a kormányzati támogatás mindösszesen 2 milliárd forintra rúg, amelyből az uszoda mellett az atlétikai létesítményeket újítják meg, valamint egy ökölvívó- és egy vívó-csarnok is létesül a városban.

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta: a fejlesztések egyik legfontosabb célja, hogy kiszolgálják a helybéliek igényeit, a szabadidősport ugyanis legalább annyira lényeges, mint a versenysport támogatása. „Az, hogy egy város élhető legyen, hogy a polgárai itt maradjanak, a testmozgáshoz szükséges feltételek megteremtése kiemelt fontosságú. Itt különös rangja van a biciklizésnek, 19 ezer háztartásban 40 ezer kerékpár van, nem véletlenül építettünk annyi kerékpárutat az elmúlt években” – mondta az államtitkár, aki aztán a polgármesterrel együtt megmutatta a vendégeknek az uszoda mellett épülő rekreációs medence-együttest, amely szintén a családok sportolását, kikapcsolódását szolgálja majd.

(Forrás: MUSZ, fotó: JochaPress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.