Gyurta Dániel a szüleinek köszönte meg a Fair Play-díjat

Gyurta DaniA dr. Kamuti Jenő által vezetett Magyar Fair Play Bizottság döntése alapján, három kategóriában, 11 díjazottnak adták át az idei Fair Play-díjakat kedden, a MOM Kulturális Központban megrendezett ünnepség keretében.

Az eseményen számtalan olimpiai érmes versenyző és sportvezető mellett részt vett Borkai Zsolt, a MOB elnöke, dr. Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint a vendéglátó kerület alpolgármestere, dr. Váczi János.

Kamuti Jenő köszöntőjében elmondta: az etikai, erkölcsi és gazdasági válsággal való küzdelem mellett a sport jelent kapaszkodót az ember életében. A Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke visszaemlékezett: a nemzetközi szervezet ötven évvel ezelőtti párizsi megalakulását követően egy esztendővel később Magyarországon is magalakult a Fair Play bizottság. A sportvezető zárszavában bejelentette, hogy két kategóriával bővítik jövőre a Magyar Fair Play Díjat: az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is elismerik a sportszerű cselekedeteket.

Simicskó István Kunszt Gábornak, a BHSE korábbi elnökének adta át az elismerést, kiemelte: „a nemzet szereti is a sportolóit, nem csak felnéz rájuk, és értékeli teljesítményüket.”

Gyurta Dániel, a londoni olimpia bajnok úszója édesapjának és családjának köszönte meg, hogy őt és Gergő testvérét a szerénység, a tisztelet és az alázat szellemében nevelték.

A Ferencváros nevében a színes bőrű brazil játékoshoz Somaliához fordulva, a diplomát átvevő Kubatov Gábor elnök megfogalmazta: „Bármely vallásból, kultúrából, bőrszínnel jön valaki, a sportban egységgé tud válni. Ha az öltözőben nem téma a rasszizmus, a lelátókon miért kellene, hogy az legyen? Itt áll mellettem egy példa: Somáliára példaképként tekintenek az emberek!”

A Kispest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway szintén a rasszizmus ellen való fellépésnek adott hangot.

Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó elmondta, nagyon sokat kapott a sporttól életében, de egyik legnagyobb ajándéknak a rengeteg barátot tekinti.

Radulovics Bojána szerb-magyar, olimpiai ezüstérmes kézilabdázó ismertette: azon dolgoznak a dunaújvárosi kézilabda-akadémián, hogy minél több tehetséget adjanak Magyarországnak, a magyar válogatottnak. Meghatottan, könnyek kíséretében mondott köszönetet édesapjának, majd Magyarországnak, ahol befogadták őt és nagyon jól érzi magát.

A gátfutó Baji Balázs portugáliai edzőtábor miatt nem tudott részt venni az eseményen, helyette nevelőedzője, Medovarszki János vette át a Diplomát. A 17 esztendős Liszka Eszter a sportág korábbi világbajnokától, Monspart Saroltától vette át az elismerést.

Fináczi György, Sípos Péter vitorlázók és Zsigmond Tibor tájékozódási futó, a Fair Play szellemével kísért több évtizedes tevékenységéért részesült méltatásban.

Fotó: Őszi Szilvia

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.