Gyurta még úszni akar a 2021-es budapesti világbajnokságon

Gyurta_DigiElsődleges célja Rióban megvédeni londoni olimpiai bajnoki címét, de még versenyezne a tokiói játékokon, sőt a 2021-es budapesti úszó vébén is – mondta Gyurta Dániel a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, ahol az Európai Olimpiai Bizottság sportolói testületébe történt beválasztása kapcsán jelezte: tudatosan készül sportvezetői, sportdiplomáciai karrierjére is, mert az élsport után is ebben a közegben szeretne maradni.

Új megbízatásában fő célja a magyar érdekek brüsszeli képviselete. Gyurta beszélt edzőjéről, Széles Sándorról is, akihez 15 év közös munka után ragaszkodik: mással nem is tudja elképzelni a felkészülését. Az úszó számára az újpesti klubváltás bejött.

„Most elsősorban az izgat, hogy Rióban megvédjem az olimpiai bajnoki címemet. A 2009 óta mutatott formámat szeretném tartani a 2016-os játékokig, de akár a tokiói olimpiáig, sőt a 2021-es budapesti világbajnokságig is. A hazai közönség előtti vb-fellépést ugyanis mai fejjel mindenképpen szeretném majd megpróbálni. Addig csinálom az úszást, amíg érzem magamban az erőt. Budapestig tervezek, de ha előtte mást érzek, pusztán presztízsből nem fogom végigcsinálni 2021-ig” – hangzott el London olimpiai bajnokától.

„Hogy az élsport után sportdiplomáciai, sportvezetői pályára készülök-e? A sport az életem, az uszodában nőttem fel, szeretnék élversenyzői karrierem után is a sport közegében maradni és ezért minden meg is teszek majd. Ennek előkészületeit már most tudatosan el akarom indítani. Az irányvonal nagyjából megvan a fejemben, első célom volt az európai versenyzői testületbe kerülni. Az úszás mellett ez plusz elfoglaltság, de a kettő jól összeegyeztethető” – mondta távolabbi terveiről Gyurta Dániel.

Hozzátette: „A sport mellett nagyon fontosnak tartom, hogy a medencén kívül is képviselni tudjam a magyar nemzeti érdekeket, ezért is örülök, hogy olyan bizottságba sikerült bekerülnöm, ahol magyar sportoló eddig még volt. Személyemen keresztül pedig Magyarország került be az Európai Olimpiai Bizottság sportolói testületébe, amely most először dolgozik majd együtt a NOB hasonló grémiumával. Nekem ezért évente négyszer kell Brüsszelben képviselnem a magyar sportvezetésből és máshonnan érkező javaslatokat. Felelősségteljes pozíció, nagyon várom a munkát. A magyar érdek pedig az lesz, hogy folytassuk a sporttradícióinkat, ne dőljünk hátra London sikerei után”

„Egyelőre mindent Rió alá rendelek, bár fontosak lesznek az addigi közbülső állomások is: sűrű a mellúszók élmezőnye, a nyolc vb-döntős közül hat európai volt, tehát nekem egy Eb keményebb menet, sem mint olyan versenyek, ahol inkább tengerentúliak a fő ellenfelek. A klubváltás, az Újpestre igazolás bevált, még jobb helyre kerültünk, ez a háttér reményeim szerint 2016-ig meglesz. Edzőimmel rá tudtunk találni egy olyan harmonikus edzésmódszerre, amivel picit a világ előtt tudunk járni – most ezt a picit kell megtartani a következő olimpiára” – mondta a mellúszó a Rióig szóló tervekről.

Gyurta kitért a trénerét, Széles Sándort ért kritikákra is – az edzőt egyébként az úszószövetség főtitkára hazaküldte a barcelonai vébéről. „Közös munka ez, amit mindkettőnknek maximálisan kell végeznie; 15 éve dolgozunk együtt, ez már egy olyan hosszú kapcsolat, ami összeforrasztott minket annyira, hogy ki tudjunk állni egymásért jóban-rosszban. Bízom benne, hogy ez a kapcsolat nem fog megszakadni – részemről bizonyosan kizárt: nem tudnám elképzelni másokkal a felkészülést. Tudom, hogy minden embernek megvannak a hibái, de nekem az a legfontosabb, hogy két és fél órában, naponta kétszer ott álljanak, helytálljanak mellettem a medence partján. Azon kívül mindenkinek a saját dolga, hogy mit csinál.”

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.