Hajdu Jánosnak húsz nap alatt kell világbajnoki csapatot formálnia

Kézilabda_Hajdu2A Norvégiában leukémia miatt gyógykezelt Karl Erik Böhn visszatéréséig megbízott szövetségi kapitányként Hajdu Jánost nevezte ki a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége a felnőtt női kézilabda-válogatott élére. Hajdu segítője Siti Bea lesz, aki a norvég szakember kinevezése óta a csapat edzője. Vetési Iván MKSZ-elnök hangsúlyozta: a sportág várja vissza Karl Erik Böhnt a válogatott élére, és annak szellemében hozott döntést, hogy a nemzeti csapat szakmai stábja folytassa az elmúlt két év eredményes munkáját az Európa-bajnoki bronzérmes válogatottal.

– Az első és legfontosabb természetesen, hogy ezúton is jobbulást és gyógyulást kívánjunk Karl Erik Böhnnek, akit várunk vissza, és akiért nagyon szorítunk. A csontvelő-átültetése előtt újabb kemoterápiás kezelést kap, azonban tudjuk, hogy ennek nem az az oka, hogy rosszabbodott volna az állapota, hanem azért kerül rá sor, hogy még jobban felkészítsék a szervezetét a beavatkozásra – kezdte a Magyar Kézilabda Szövetség sajtótájékoztatóját Vetési Iván, az MKSZ elnöke. – Most már világosan látszik, hogy KEB a decemberi, szerbiai világbajnokságra még nem tud visszatérni a csapat mellé, így megoldást kellett találnunk. Siti Bea munkáját nagyra értékeljük, bízunk benne és számítunk rá, hiszen óriási szerepe volt a lányok Eb-bronzérmében. Olyan szakembert kerestünk Bea mellé, aki rutinos, eredményes edző, komoly szaktekintély, és akár rövid időre is elvállalja megbízottként a szövetségi kapitányi munkát. A kérdést megvizsgálta a szövetség Szakmai Albizottsága, Szakmai és Versenybizottsága, majd az Elnökség is, és egyhangú döntést hozva Karl Erik Böhn visszatéréséig Hajdu Jánost kértük fel megbízott szövetségi kapitánynak, aki a felkérést el is fogadta. Jelenleg a női junior-válogatottat készíti fel az augusztus 1-jén kezdődő dániai U19-es Európa-bajnokságra, illetve a Nemzeti Kézilabda Akadémia alkalmazásában áll, ám éppen ezért rendkívül jól ismeri a női mezőnyt, és biztosak vagyunk benne, hogy az őszi felkészülés alatt és a szerbiai világbajnokságon a vezetésével ismét eredményes lesz a női nemzeti együttes. Megbizatása december 31-ig szól, a világbajnokság után ismét megvizsgáljuk a válogatott helyzetét, Karl Erik Böhn egészségi állapotától, illetve a vb-eredménytől függően. 

Hajdu János 2008 elején Németh András lemondását követően egyszer már elvállalta a női válogatott szakvezetői posztját, és akkor sikerrel vívta meg az olimpiai selejtezőt, majd a bravúros 4. helyen végzett a pekingi olimpián. Ezt követően a férfi válogatott szövetségi kapitánya lett, amellyel 2009-ben világbajnoki 6. helyet szerzett és kijuttatta az együttest a 2010-es Európa-bajnokságra.

 Karl Erik Böhn gyógykezelése miatt emberileg és szakmailag is nehéz szituációban kellett döntést hoznia a Magyar Kézilabda Szövetségnek. Elnök úr is elmondta, és én is hangsúlyoznám, hogy átmenetileg, ideiglenesen vállaltam a feladatot, hiszen én is nagyon szeretném, hogy Karl Erik Böhn visszatérjen a női válogatott élére mondta el Hajdu János, a női válogatott megbízott szövetségi kapitánya. – Nagyon megtisztelőnek érzem a felkérést, amit örömmel vállaltam. A munkaadóm a Magyar Kézilabda Szövetség és a Nemzeti Kézilabda Akadémia, ezért kötelességemnek is érzem, hogy segítsek a jelenlegi helyzetben. Siti Beával régóta ismerjük egymást, emberileg és szakmailag is remek a kapcsolatunk. Szeretném, ha ez a csapat a világbajnokság előtt folytatná azt a munkát, amely tavaly decemberben Európa-bajnoki bronzérmet hozott a sportágnak.

Siti Bea edző szavai összecsengtek a Hajdu János által elmondottakkal: – Bár szinte napi kapcsolatban vagyunk, ezúton is szeretnék jobbulást kívánni Karl Erik Böhnnek. Nagyon örülök, hogy az elnökség bízik bennem és folytathatom a munkát a válogatottnál, úgy gondolom, ez az elmúlt közel két év után rendkívül pozitív visszajelzés számomra és a munkánk irányába is. Nagyon hiszek abban az új szemléletben, amelyet KEB révén meghonosítottunk a csapatnál 2011 ősze óta, és azért is örülök ennek a döntésnek, mert Hajdu Jánost régóta ismerem és tudom: partner lesz abban, hogy tovább haladjunk a megkezdett úton, reményeink szerint újabb sikerek felé.

Forrás: MKSZ, fotó: JochaPress

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.