Hamilton könnyedén nyert, a Mercedes a konstruktőr Vb-győztese

F1_Hamilton, Szocsi, 440

A brit Lewis Hamilton az első orosz nagydíj győztese (Fotó: Action Images) 

Lewis Hamilton sima versenyt futva megnyerte az első Orosz Nagydíjat Szocsiban, ezzel a világbajnoki előnyét 17 pontra növelte Nico Rosberggel szemben. A német túl heves rajt után a 2-es kanyarban elfékezte magát, az első kör végén a boxba ment új gumikért, s ezt követően az utolsó előtti helyről feljött a másodikra. A Mercedes ezzel bebiztosította fennállása első konstruktőr-világbajnoki címét.

Izgalommentesen alakult az F1 első Orosz Nagydíja Szocsiban, ahol Lewis Hamilton a pole-ból indulva szinte rajt–cél győzelmet aratott. Azért csak szinte, mert a rajtnál Nico Rosberg a szélárnyékát kihasználva megelőzte, de a 2-es kanyarnál elfékezte magát, és a kanyaron átvágva tudott csak továbbmenni. Így is fél kört az első helyen töltött, de utána bement a boxba kerékcserére.

Hamilton vígan állt az élen, és simán nyert, miközben Rosberg a tartós közepesen kemény gumikon egyre előrébb verekedte magát, egészen a 2. helyig. A Pirelli túl óvatosan választott abroncsokat erre a hétvégére, a lágyakon is sokáig lehetett menni, míg Rosberg a közepesen keményeken 51 megtett kör után is nagyon gyors volt.

A Mercedes a kettős győzelmével  megszerezte a 2014-es szezon konstruktőr-világbajnoki címét, ami az első volt története során. A stuttgarti gyár 1954-ben és 1955-ben is uralta az F1-et,de a konstruktőröknek1958-ban írták ki először a vb-t, így akkor még nem örülhetett ennek.

Az első öt helyen Mercedes-motoros autó ért célba, a harmadik az onnan is rajtoló Valtteri Bottas lett, mögötte a két McLaren-Mercedes ért célba.

A verseny elég eseménytelen volt, szerencsére baleset sem történt, a biztonsági autó nem jött be a pályára, igazából csak arról marad majd emlékezetes, hogy ez volt az első Orosz Nagydíj, és itt nyerte meg a Mercedes a csapat-vb-t.

Folytatás három hét múlva az Egyesült Államokban.

A futam eredmlnye: 1. Hamilton (brit, Mercedes) 1:31:50.744 óra, 2., Rosberg (német, Mercedes) 13.657 mp hátrány, 3. Vottas (finn, Williams-Mercedes) 17.425 mp.

Összetettben: 1., Hamilton 291, 2. Rosberg 274, 3., Ricciardo 199, 4. Bottas 145, 5., Vettel 143, 6., Alonso 141 pont.

A konstruktőr Vb állása: 1., Mercedes 565, 2., Red Bull-Renault 342, 3., Williams-Mercedes 216 pont.

(nso.hu)

 

This entry was posted in Blog, Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.