Hány bombát robbant még Risztov Éva?

Risztov Éva_JP_arcRisztov Éva élete tele van meglepő húzásokkal. Most éppen Németországba készül az egykor a medencében is a világ élvonalához tartozó úszónő, aki már a 2002-2003-as világversenyeken megszerzett ezüstérmeivel is olimpiai éremesélyesnek számított. Ám miután Athén a várakozás alatt sikerült számára, nem sokkal később, 2005-ben abbahagyta. Sportágakat váltott, illetve rápihent. 2009-ben hosszútávúszóként tért vissza, majd sikert sikerre halmozva felért a csúcsra: a 2012-es, londoni olimpián kiharcolta a 10 kilométeres, nyíltvízi szám olimpiai aranyérmét.

  A történet azonban így túl egyszerű lenne. Risztov ugyanis az olimpia évében edzőt váltott és Széles Sándor edzéstervei alapján készült, miközben többször is edzőtáborozott a Széles-Kovácshegyi-Virth trió Gyurta Dániel nevével fémjelzett csoportjával. A londoni sikert követően egy idő után Éva otthagyta Széleséket és visszament Debrecenbe. Napokkal előbb még az volt a hivatalos helyzet, hogy Kovács Rita többszörös hosszútávúszó Európa-bajnokkal dolgozik együtt. Ám tegnap jött az újabb, bombaértékű bejelentés: Risztov Éva vasárnap – egyelőre – 2-3 hónapra a németországi Würzburgba utazik, hogy ott a hosszútávúszás klasszisa, Thomas Lurz mellett folytassa az edzéseit.

Risztov Éva_Egerszegi Krisztina

 Példaképével, Egerszegi Krisztinával

Amint a Nemzeti Sportban olvasható, Risztov ezt a lehetőséget úgy értékeli, mintha „medencés” úszó hasonlattal élve Michael Phelps edzőpartnere lehetne.

Kérdés, mit szólnak mindehhez Debrecenben? A vonal végén a Debreceni Sportcentrum, Risztov Éva munkáltatójának igazgatója, Orendi Mihály.

Orendi Mihály_JP  „Évának valamit mindenképpen lépnie kellett, ezért hosszas keresgélés kezdődött a megfelelő lehetőségek felkutatására. Mivel az egyetlen, szóba jöhető partner, Olasz Anna elment Amerikába, így a külföldi változat került előtérbe. Számos helyszín adódott volna Ausztráliától Brazíliáig, de azon voltunk, ha lehet, ne menjen olyan messzire. Így kötöttünk ki Németországban. Egy ilyen váltást megtiltani eleve nem lehet, ráadásul a város vezetése egyértelműen támogatta ezt a húzást abban a reményben, hogy Éva új motivációkat kap majd a változáson keresztül. Ő 2014-ben és a későbbiekben is a debreceni színeket képviseli, ezért is segítettük ebben a változtatásban is.”

Ennyi a debreceni sportvezető – aki nem mellesleg a Magyar Úszó Szövetség alelnöke is – az eseményt kommentáló véleménye. A „jochapress.hu” különös kíváncsisággal várja a fejleményeket, hiszen a 2013-as világbajnokság szerényebb eredményei után a 2014-es világversenyek eredményei többszörös súllyal esnek majd latba. Risztov Éva ugyanis egy alkalommal elég egyértelműen „beígérte” a 2015-ös aranyérmet. Ezen ígéret beváltásának akkor van valószínűsége, ha a majdani, 2014-es eredmények ráutaló erejűek lesznek. A további, hasonlóan bombasztikus bejelentések pedig elmaradnak…

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.