Három magyar atléta teljesítette Európa leghosszabb ultrafutó versenyét

Szőnyi Ferenc, Lubics Szilvia és Kulcsár András

Szőnyi Ferenc, Lubics Szilvia és Kulcsár András

A kerékpárosok jól ismerik már a Milano–San Remo-versenyt, a közel 300 kilométeres tavaszi klasszikust. Közel hasonló távot az ultramaratonisták futva tesznek meg. Az idei kiírásban Szőnyi Ferenc a második helyen érkezett célba, a nőknél Lubics Szilvia nyert.

Az UltraMilano–San Remót a kerékpárverseny ihlette, és idén először sikerült is megrendezni Európa leghosszabb egyszakaszos ultramaratonját. A táv 282 kilométer, és nem is túl könnyű terepen halad: 140 kilométerig erősen hullámos a táj, és egy 532 méter magas hegyre is fel kell futni tengerszintről.

A debütáló versenyen a legjobb magyar ultrások is ott voltak, az ultratriatlonokon és kerékpárversenyeken eredményes Szőnyi Ferenc, és a Spartathlont már kétszer megnyerő Lubics Szilvia is elindult. Harmadik magyarként a már szintén rutinos ultrásnak számító Kulcsár András versenyzett.

Szőnyi végig a legjobbak között haladt, a harmadik időmérő pontnál már a harmadik volt. Sokáig tartotta ezt a helyet, de a végét jól bírta, feljött a második helyre, hat perccel verte a harmadik helyezettet. Szőnyi 33 óra 16 perc 1 másodperc futás után ért célba.

A 35 indulóból csak 18-an értek be, sokan azért adták fel a versenyt, mert nem tudták teljesíteni a résztávok limitidőit, vagy nem volt elég nekik a teljes távra a 42 óra. Pihenésre nem volt sok idő, Lubics Szilvia is négy, ötperces alvással ment végig. A nők közül egyedül ő tudta befejezni az első UltraMilano–San Remót, a 40:17:40-es idejével az abszolút kategóriában is jól szerepelt, a nyolcadik lett. Kulcsár András 41:13:10-zel a 12. helyen zárt.

A futást nehezítette, hogy az útvonalkijelölés nem volt tökéletes, eltévedések miatt plusz kilométereket is rátettek a távra a versenyzők.

Lubics Szilvia a Facebookon köszönte meg a szurkolást: “Szeretném megköszönni a sok-sok bíztatást, felénk küldött szeretetet! Nem véletlen, hogy a magyaroknál 100%-os volt a teljesítési arány. Még nem tudtam végigolvasni az üzeneteket, de nagyon megható, hogy ilyen háttérrel futhattunk. Még emésztem a történteket, nagyon nehéz menet volt.”

Ultramilano-Sanremo

1. Michele Graglia (olasz) 31:49:39 óra
2. Szőnyi Ferenc 33:16:00
3. David Krupski (amerikai) 33:22:46

8.  Lubics Szilvia  40:17:47

12. Kulcsár András 41:13:10

Forrás: Sportgéza

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.