Három szumós utazik a tajvani világbajnokságra

sumo, válogatott, 440

A szolnoki edzőtáborban: Rovnyai János, a Japánban profi Tóth Attila, Makai Erika és Vass Zoltán (Fotó: JochaPress.hu)

Két felnőtt és egy ifjúsági versenyzővel képviselteti magát a Magyar Sumó Szakszövetség a hétvégén, a Tajvan szigetén lévő Kaoshiung városában megrendezésre kerülő idei világbajnokságon. A három versenyző – akik költségeik nagyobb részét önerőből fedezik! – a korábban birkózásban, szambóban és szumóban egyaránt komoly nemzetközi sikereket megért Rovnyai János válogatott keretedző vezetésével kel útra. A jochapress.hu a várható esélyekről kérdezte a Leányfalun élő szakvezetőt.

– Tulajdonképpen én a női szakág vezetőedzője vagyok, de mivel a férfiak vezetője nem rendelkezik a MOB által megkövetelt edzői képesítéssel, így egyértelmű volt, hogy odakinn mindhárom versenyző hozzám tartozik. Jómagam egyébként 1995 óta edzősködöm, és a magyar válogatottban valaha megfordult versenyzők – Bárdosi Sándor kivételével – mindannyian megfordultak a kezem alatt.

– Akkor a most kiutazó három szumóst is jól ismeri?

– Így igaz. A két felnőtt közül nemzetközi mércével mérve pillanatnyilag a Szolnoki MÁV sportolója, Makai Erika az ismertebb, hiszen neki már van két világbajnoki ezüstérme is. Erika már 38 éves, de egyelőre teljes erővel igyekszik tartani helyét az élvonalban. Amennyiben kicsit szerencsés sorsolást kapna, úgy éremesélyesnek tartom őt.

– A 30 éves Vass Zoltán Erika abszolút ellentéte – folytatta Rovnyai. – Ő ugyanis a tavalyi, budapesti birkózó világbajnokságon jött oda hozzám azzal, hogy foglalkoznék-e vele? Zoli korábban birkózott, jelenleg 165 kiló és szerintem rendkívül ügyes valaki, aki a következő években akár igen komoly meglepetésekre is képes lehet. Ő egyébként klubszinten is nálam, Leányfalun edz.

– És az ifjúságiaknál ki lehet ott Tajvan szigetén?

– Egy rendkívül ügyes, mindössze 18 éves lány, Sárkány Vivien, aki a Kőbánya SE színeiben versenyez. Miként Erika, ő is nehézsúlyú, így remény van arra, hogy a tavaly visszavonult, korábban már világbajnoki bronzérmet is kiharcolt Kálló Gyöngyi örökébe léphet. Mivel az ő korosztályában éppen a 18 év a felső korhatár, így Vivien akár a dobogó valamelyik fokára is felállhat majd az eredményhirdetésnél.

– Melyek a legerősebb nemzetek ebben a sportágban?

– Az élen a japánok haladnak, mögöttük a brazilok, oroszok, ukránok, lengyelek és a magyarok következnek. Így elmondhatom, hogy rendkívül szerény körülményeink ellenére is ott vagyunk a közvetlen üldöző bolyban.

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.