Háromszáz millió a magyar sakkozás bástyáinak

sakk_GörgényiE_SimicskóI_SesztákM_PappG

Balról: dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Simicskó István államtitkár, Seszták Miklós MSSZ elnök és Papp Gábor, Hévíz polgármestere

Egyre bővül a kör! Először tizenhárom sportág kiemelt támogatásáról döntött a kormány, majd a miniszterelnök személyes javaslatára előbb az asztaliteniszt, a röplabdát és az evezést emelték be ebbe az elit körbe. Mától kezdődően pedig a sakk is a megkülönböztetetten szponzoráltak közé tartozik, mivel a kormány döntése értelmében a szellemi sport népes mennyiségi és minőségi tábora 300 millió forintos „injekciót” kapott. Ezt a tekintélyes summát fél év alatt kell előzetesen jóváhagyott programokra elköltenie a szövetségnek. Ez az összeg éppen a tízszerese az eddig hosszú éveken át csöpögtetett 30-30 milliós, évenkénti apanázsnak.

A váci uszodaavatóról „csukafejessel” és némi késéssel érkező Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár többek között ezeket mondta: a magyar sakkozás mindenkori legjobbjai olyan kiemelkedő eredményeket – többek között olimpiai bajnoki címeket – értek el, amelyek vitán felül indokolttá teszik a megkülönböztetett figyelmet és a támogatást. A sakkozás olyan képességeket és készségeket fejleszt, amelyek ismeretében egyértelműen érdemes a támogatásra. Seszták elnök úr többször állt elém a Parlamentben támogatást kérve, amit persze kellő indokokkal támasztott alá. Így nagyon fontos láncszem a sakk bekerülése a Nemzeti Alaptantervbe, mivel számunkra a sportoló gyerekek számának növelése a legfontosabb cél. A sakk a magyar sport egyik erős bástyája, amit most, ezzel a kiemelt támogatást odaítélésével jelentősen megerősítettünk.”

sakk_SesztákM_SimicskóI_JP_JÓ

A sakkszövetség elnöke, Seszták Miklós felsorolta, mi mindenre kívánják a 300 milliót elkölteni. Kiemelt helyen említette az iskolai sakkoktatás népszerűsítését, egy sok év óta hiánycikknek számító, kiemelt verseny megrendezését, valamint az élsportolók nagyobb megbecsülését is. Külön említette, hogy alaposan megvizsgálják: mit lehetne tenni a legjobban sakkozó, de mégis amatőr viszonyok között készülő női éljátékosok anyagi helyzetének javításáért? A 300 millió „jövetelén” fellelkesedve, a 2013-as esztendőt egyszerűen csodálatosnak minősítette.

sakk_férfi válogatott_BánuszT, PolgárJ, AlmásiZ, BaloghCs, Erős Viktor

A sajtótájékoztatón részt vett a varsói csapat Eb-n hatodik férfi válogatott mind az öt tagja. (Táblasorrendben, jobbról: Erdős Viktor, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Polgár Judit és Bánusz Tamás), a nők Bundesliga kötelezettségeik miatt maradtak távol. Dr. Hazai László női kapitány kiválónak minősítette az előzőleg csak 8. helyen rangsorolt hölgyek hatodik helyezését a 32 részvevő között.

Horváth Tamás férfi szövetségi kapitány az előző Eb harmadik helyezését követő 5. pozíciót a sokkal erősebb ellenfelek ismeretében szakmailag jobb teljesítményként értékeli, mint a két év előtti bronzérmet.

sakk_PolGárJ_SimicskóI_Sakkpalota

 Polgár Judit Sakkpalota című könyvéből magyaráz Simicskó Istvánnak

Bejelentették azt is, hogy két férfi döntő lebonyolítását követően ezúttal a nők bajnokságának ad otthont Hévíz városa, míg a férfiak vetélkedésének Gyula ad otthont. Mindkét eseményen tíz-tíz sakkozó ül asztalokhoz, december 2. és 11. között.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.