Hat gólt lőtt, mégis mehetett a kispadra!

foci_Keserü_EP, AFP

A hatgólos Claudiu Keserü (Fotó: EP, AFP)

Azt gondolhatnánk, hogy az európai szaksajtó első oldalán helyet szorító teljesítményével, egy élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerzett hat góljával(!) Claudiu Keserü hosszú távra szóló bérletet váltott a Steaua Bucuresti, de még a román labdarúgó-válogatott csatársorában is. Ehhez képest már a Ludogorec Razgrad elleni BL-rájátszásban sem jutott neki hely a kezdőcsapatban.

A magyar származású csatárnak a Pandurii Tg. Jiu elleni román bajnokin (6–0) szerzett hat gólja a hatodik hasonló bravúr a román futballtörténelemben. Az első Thierjung Árpád nevéhez fűződik, aki 1937-ben a Temesvári Kinizsi színeiben jutott hat találatig a Nagyvárad elleni bajnokin, de a listán szerepel Gheorghe Hagi is, ő 1987-ben lőtt hatot még a Sportul Studentesc színeiben a Ceausescu-szülőfalu, Scornicesti csapatának egy őrült, 7–5-tel végződött mérkőzésen. A Steaua klubrekordját viszont már Keserü tartja, a korábbit éppen aktuális edzője, Costel Galca jegyezte, 1994-ben az ő öt góljával verte a csapat 5–0-ra a Brassó együttesét. „Csak később értettem meg, miért buzdítottak még az ötödik után is újabb góllövésre a pálya széléről” – vallotta be Keserü a rekordmeccs után.

A decemberben huszonnyolcadik életévét betöltő, nagyváradi születésű csatár meglehetősen fura pályát futott be. Ifjúságiként egyfajta csodagyerekként tartották számon, s nagyon hamar, tizenhét évesen Franciaországba került. 2004 és 2008 között a Nantes B csapatából is rendszeresen hívták a román U21-es válogatottba, huszonegy meccsen hat gólt is lőtt, ám fejlődése megtorpant, s 2008 után „kölcsöngyerekként” vándorolt előbb a Libourne-ba, majd a Tours-ba. Az Angers-ben eltöltött két év, majd egy év Bastia után 2014. január 9-én érkezett Bukarestbe – a Transfermarkt.co.uk által meghatározott 2,75 millió eurós árhoz képest 2 millióért vásárolta meg a román bajnok. Összességében azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen közel 28 évesen egyetlen felnőttválogatott-beli fellépéssel – Andorra ellen – és góllal büszkélkedhet.

Most, hogy újra „szem előtt van” – s főleg, ha eredményességét állandósítani tudja –, elképzelhető, hogy idén gyarapodik válogatottságának száma. A hat gól után Victor Piturca szövetségi kapitány máris jelezte, hogy 95 százalékban garantálja Keserü helyét az Eb-selejtezőkre készülő román válogatott keretben. Sokak szerint égető szüksége lenne a válogatottnak a 180 centis, ballábas csatárra, mivel a „trikolóroknak” Maricán kívül nincs főállású támadójuk.

De hogy még mindig nem teljes a Keserü iránti bizalom, azt az is jelzi, hogy alig négy nappal a hatgólos rekordot követően nem fért be a Steaua BL-csapatába, a helyén Chipciut szerepeltette Galca edző. (Az 57. percben azért csereként pályára lépett, Nicolae Stanciut váltva.) A tréner választásának helyességét részben igazolja, hogy a magyarok elleni budapesti vb-selejtezőn a hosszabbítás perceiben pontot mentő csatár a Ludogorec ellen is a 88. percben szerezte meg a győztes gólt (1–0) – igaz, előtte büntetőt hibázott. „Úgy éreztem, a bolgárok ellen robbanékonyabb csatárra van szükségem, s érvelésemet, ha nem is boldogan, de elfogadta Keresü” – nyilatkozta a Steaua trénere.

„Legfeljebb öt szót tudok magyarul – beszélt korábban magyar identitásáról a csatár. – A nagyapám magyar volt, amikor kicsi voltam, a családom meg akart tanítani, de nem nagyon érdekelt a dolog.” Ezért aztán aligha jelent majd számára pluszmotivációt a magyar válogatott elleni esetleges fellépése. Aki azonban hat gólra képes egy tétmérkőzésen, az mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel. És nemcsak a sajtó részéről.

(mno.hu/Csinta Samu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.