Hegedüs Csaba harmadszorra leverte a lécet!

Hegedüs Csaba, 440

Taskentben a hétfőn megkezdődött birkózó-vb színhelyén, a versenyek előtt rendezték meg a sportág világszövetsége, a FILA kongresszusát. Magyar vonatkozású hír, hogy Hegedüs Csaba két hatéves ciklus után harmadszorra nem került az elnökség tagjai közé.

A Magyar Birkózó Szövetség tájékoztatása szerint a kongresszus első fontos személyi döntése az volt, hogy a szerb Nenad Lalovicot hat évre megválasztották a nemzetközi szövetség elnökének. Lalovics – akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a birkózás fent maradt az olimpiai programban – egyetlen kandidálóként indult az elnökválasztáson. A kongresszuson hét elnökségi tag helyét is betöltötték. A most megválasztottak hat év múlva állnak új megmérettetés elé, s a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a századik magyar olimpiai arany birtokosa, Hegedüs Csaba – aki 1972-ben, Münchenben győzött az ötkarikás játékokon – kétszer hat évig volt tagja a nemzetközi vezérkarnak. Most azonban nem került be a testületbe.

A szavazás első körében az orosz Mamiasvili, az üzbég Ruzijev és a bolgár Cenov kapott ötven százaléknál több voksot. A második körben gépi szavazás folyt, és míg addig tökéletesen működött, vagyis pillanatokon belül láthatóvá vált az eredmény, ezúttal elmaradt az azonnali tájékoztatás. Mintegy fél óra elteltével meglepő módon papírról olvasták fel a gépi végeredményt. S kiderült, hogy Hegedüs Csaba nem került az elnökségbe, brazil,  japán, német és marokkói riválisa is több szavazatot kapott. A hét helyre egyébként húsz jelentkező volt.

A történtek után Hegedüs Csaba a Magyar Birkózó Szövetség honlapjának nyilatkozott, és az utolsó kérdés, valamint válasz több mint érdekes…

– Természetesen nem jó érzés – kezdte Hegedüs Csaba. – De ha visszatekintek az elnökségben eltöltött tizenkét évemre, azt hiszem, nem keveset tettem. Mind a két budapesti világbajnokságot etalonnak tekintette a sportág, két olimpiának voltam a FILA-delegáltja, versenyigazgatója, számos nagy rendezvény, így korosztályos világbajnokságok vagy a bakui GGP-döntők felügyeletét bízták rám. Én hoztam tető alá a FILA történetének legnagyobb értékű szponzori szerződését. Vagyis nagyon nagy kihívásoknak tudtam megfelelni, és ezt – túlzás nélkül állíthatom – bárkinek nehéz lesz utánam csinálni.

– Mit gondol a finoman fogalmazva is furcsa eredményközlésről?
– Semmit. Nyilván technikai oka volt.

– Foglalkoztatja az a sokakban felmerülő kétség, hogy az úgynevezett orosz maffia vette volna át most a hatalmat a FILA-ban?
– Ezt a kérdést meg sem hallottam!

A történtekhez azt már mi fűzzük hozzá, hogy nemzetközi szövetség vezérkarában sokáig „betonbiztosan” ott levő Hegedüs Csabát nem olyan régen jó néhányan még a FILA elnökeként is szívesen látták volna. Ám túlságosan közel állt az előző elnökhöz, a svájci Martinettihez, akinek „köszönhetően” a sportág kis híján kiesett az olimpiai programból. A diplomáciai csatározásokban az oroszok valóban átvették az irányítást, de az elnöki posztra nincs szükségük, mert Lalovics elnökkel kiváló kapcsolatot ápolnak.

(mno.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.