Heraklész díjkiosztó: Hajdu Jonatán és Földházi Zsófia a győztes

MOB_Heraklész_Borkai

   Borkai Zsolt, a MOB elnöke ünnepi beszédét tartja

Ünnepélyes keretek közt díjazták péntek délután 2013 legeredményesebb utánpótláskorú sportolóit. A MOB a Budapesti Kongresszusi Központban rendezte a jubileumi, X. Héraklész Díjátadó Gálát, melyen az egyéni legjobbak mellett 2-4 fős kiscsapat és csapat kategóriában is elismeréseket adtak át. 

A 2001 óta – 2012-től a MOB keretein belül – működő utánpótlás-menedzselő Héraklész programban szereplő, legeredményesebb sportolók és edzőik elismerése évtizedes hagyomány

A Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) és Csillagprogramnak (18-23 évesek), 20 sportágban, évente mintegy 1800 sportoló a kedvezményezettje, a program igazgatója Tóth József, a MOB Utánpótlásosztályának vezetője.

A 2013-as eredmények alapján az egyéni díjazottak közt első helyen a junior világ- és felnőtt Európa-bajnok öttusázó Földházi Zsófia (edzője Takács Péter) valamint az ifjúsági kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok kenus, Hajdú Jonatán (edzői Molnár Gergely és Hubik András) végzett.

A 2-4 fős kiscsapatok kategóriát két kajakos egység, fiúknál az ifjúsági világ- és Európa-bajnok páros Noé Zsombor és Vass Péter (edzőik Babella László és Varga Béla) nyerte, lányoknál az ifjúsági világelső Piller Szabina, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita és Szabó Ágnes (edzőik Homoki Tamás és Sinka Kornél) végzett az élen. Érdekességként, mindkét kiscsapatot egy másik magyar sikersportág képviselői, a vívók követték, a dobogóra még férfi öttusázók és egy újabb női kajakos egység fért fel.

A csapatok kategóriájában az U20-as junior Európa-bajnoki ezüstérmes kézilabdázó hölgyeket (edzőik Hajdú János és Bartalos Béla) szólították színpadra.

Azokat a fiatalokat díjazzuk ma, akik számos világversenyen bizonyították, hogy a legjobbak között is a legjobbak” – mondta köszöntőjében Borkai Zsolt. A MOB elnöke hangsúlyozta, hogy a Héraklész program több mint egy évtizedes működése során olyan sportolók nőttek fel, akik később a felnőtt világversenyeken, többek közt az olimpián is fantasztikus eredményeket értek el. Példaként emelte ki a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dánielt, Szilágyi Áront és Berki Krisztiánt.

“Soha ilyen mértékű támogatást nem kapott a magyar sport. A kormányzat kiemelt ágazatként tekinti a sportot, a MOB pedig minden szakmai támogatást megad” – hangsúlyozta a MOB első embere.

“Az a célotok, hogy a fair play szellemében fantasztikus sporteredményeket érjetek el” – mondta Borkai Zsolt, majd köszönetet mondott az edzőknek, a szülőknek, a műhelyeknek, a kormánynak, a MOB és a sportért felelős államtitkárság munkatársainak.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a kormány nevében megígérte, a sport iránti kiemelt figyelem a jövőben is megmarad.

A díjátadók közt szerepelt Borkai Zsolt mellett Szabó Bence főtitkár – aki a vívók edzőjeként elismerésben is részesült -, Tóth József, a Héraklész program igazgatója, dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese és dr. György István főpolgármester-helyettes, a Kőbánya SC elnöke.

Az eseményen a díjazott sportolók, edzők mellett részt vettek a sportági szakszövetségek vezetői, képviselői, továbbá a XXII. Téli Olimpiai Játékokon szerepelt Farkas Norbert alpesi síző és Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó is.

A 2013-as egyéni Héraklész-díjasok, fiúk:
1. Hajdú Jonatán (kenus, Dunaferr SE, Molnár Gergely, Hubik András)
2. Tóth Krisztián (cselgáncsozó, KSI SE, Pánczél Gábor)
3. Szatmári András (kardvívó, Vasas SC, Szabó Bence, Riba Ferenc)
A 2013-as egyéni Héraklész-díjasok, lányok:
1. Földházi Zsófia (öttusázó, KSI SE, Takács Péter)
2. Gercsák Szabina (cselgáncsozó, Hell Miskolci Judo Club, Flórusz János)
3. Gyurátz Réka (kalapácsvető, Dobó SE, Németh László, Németh Zsolt)

(Forrás: mob.hu)

 

This entry was posted in Hírek and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.