Hetven országból futnak majd a SPAR maratonon

A 28. SPAR Budapest Maraton®-t szervező Budapest Sportiroda, sajtótájékoztatón számolt be az október 13-án sorra kerülő versenyről (start 9.30 Hősök tere), a Futás napja teljes programjáról.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a verseny védnöke elmondta, hogy örömmel vállalta a maraton szervezőinek védnöki felkérését, a sajtótájékoztatóra pedig nem mint politikus, hanem mint futó érkezett.

Varga Mihály

 

‘Fontosnak tartok minden sportrendezvényt, hiszen ezek kiváló alkalmak arra, hogy az emberek még inkább egymásra találjanak’ – tette hozzá. A miniszter úr megemlítette, tavalyelőtt lefutotta a SPAR Budapest Maraton®-t , idén is erre készült, ám a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlése Washingtonba szólítja. Védnökként kiemelte, elengedhetetlen a sportcélú rendezvények erőteljes támogatása.

Kocsis Árpád a BSI ügyvezetője beszédében kiemelte, hogy óriási utat tett meg a verseny 1984, az első maraton óta. Akkor 650 maratonista ért célba, tavaly 3585. 1984-ben 2400 futó indult a különböző távokon, tavaly 19200, a valaha volt legmagasabb indulói létszám magyarországi szabadidősport eseményen! Az idei futásfesztiválon a maraton mellett még további hat távon nevezhetnek az indulók. Kiemelte azt is, hogy közel 70 országból érkeznek futók, közel 2500-an. Óriási az érdeklődés a váltók iránt, 10 nappal az esemény napja előtt 750 csapat nevezett. A SPAR illetve jogelődje 1994 óta adja nevét a versenyhez – a 28. SPAR Budapest Maraton® egyben országos bajnokság is és a címvédők, Józsa Gábor és Merényi Tímea címeik megvédésére készülnek.

Simicskó István2_JP

 „Magyarország sportbarát kormánya kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot. Ez nem merül ki a sportra szánt költségvetési források szinten tartásában, a létesítmények fejlesztésében, az utánpótlás-nevelés támogatásában, a mindennapos testnevelés bevezetésében és egy komplex ösztöndíjrendszer kialakításában, hogy csak a legfontosabbakat említsem” – fűzte hozzá dr. Simicskó István az EMMI sportért felelős államtitkára. „Az üzenetünk akkor lesz igazán hiteles, ha személyes példamutatással, sportos rendezvényeken történő aktív részvétellel közvetítjük az emberek felé a sport valódi jelentőségét. Ezek után nem kérdés, hogy jómagam is rajthoz állok és reményeim szerint erősítem is az EMMI csapatát ”- amelynek tagjai idén is vak és mozgássérült sporttársaikkal együtt teljesítik váltóban a versenytávot.

A minisztériumi staféta tagja lesz Szekeres Pál helyettes államtitkár, háromszoros paralimpiai bajnok, és Boronkay Péter kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista is.

Monspart Sarolta, a MOB alelnöke szóba hozta a szurkolók szerepének fontosságát. Máth István a BSI versenyigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a verseny napján a közlekedők megértésére és türelmére lesz szükség a közlekedési változások miatt.

Monspart Sarolta_JP

Fuss az életekért! Öt kontinens 42 országának képviseletében 59 gyerek futja le a klasszikus maratoni távot, hogy az UNICEF Magyar Bizottsággal együtt felhívják a figyelmet a világszerte nehéz körülmények között élő sokmillió gyermekre. A Suhanj! Alapítvány célja rendszeres sportolási lehetőség biztosítása látás- és mozgássérültek számára, több sportágban is. Idén őket támogatjuk a versenyeinkre befizetett jótékonysági nevezési díjakkal. A 320.000 forintos adományt Pásztory Dóra paralimpiai bajnok úszó veszi át. Az Élménykülönítmény a Bátor Tábor jótékonysági futóközössége, súlyos beteg gyerekek megsegítésére jött létre. A futó ősz legnagyobb eseményére toborzásuk nyomán eddig 128 jótékony futó jelentkezett.

A Flora Maratonstaféta mezőnyében ott lesz a Kiscsillag zenekar is, amelynek tagjai 1 000 000 Ft összegyűjtésére vállalkoztak. Jótékonysági futócipő és futóruha gyűjtést szervezünk – ez a gyűjtés most a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen zajlik.

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.