Hogyan juthat ki az olimpiára a magyar-válogatott?

Harsányi GergelyA magyar férfi kézilabda válogatott nem jutott ki a 2015-ös világbajnokságra. Ez a világverseny kvalifikál elsősorban a Rio de Janeiróban megrendezendő olimpiára, ezért Lékaiék így már nagyon nehéz úton juthatnak csak el a 2016-os célig. A remény azért még nem halt meg. 

Kik szereznek automatikusan olimpiai kvótát?
Az olimpiai kézilabdatorna 12 csapat részvételével zajlik, és mind az öt kontinens képviselteti magát rajta. A rendező ország (ami most ugye Brazília) mellett a 2015-ös világbajnok, az aktuális Európa-bajnok, az Ázsia-bajnok, az Afrikai Nemzetek Kupájának győztese, valamint a pánamerikai első helyezett biztosan rajthoz állhat. Amennyiben valamelyik földrész bajnoka egyben a világbajnok is, akkor az adott kontinens versenyének második helyezettje kap jogot a riói részvételre. Ha Brazília megnyerné a Pánamerikai Bajnokságot, akkor értelemszerűen a döntőbeli ellenfele indulhatna a győztes jogán. Ez összegezve hat csapat, a másik hat helyre olimpiai kvalifikációs tornákat rendeznek.

Olimpiai kvalifikációs torna
A kvalifikációs tornákon 12 együttes vehet részt. Három, egyenként 4 fős csoportot hoznak létre, ahonnan ez első 2-2 csapat jogot szerez az olimpiai részvételre. A 2015-ös világbajnokság 2-7. helyezettjei automatikusan besorolást kapnak a selejtező tornára, további hat válogatott pedig az utána rendezendő kontinenstornákon válthatja meg a bérletét erre. A vb alapján a két legsikeresebb földrész kap 2-2 selejtezős helyet, a harmadik és negyedik kontinens pedig 1-1 helyet.

Mit jelent ez a magyar válogatottnak?
Katarba nem jutott ki a Mocsai-csapat, ezért a 2016-os, Lengyelországban rendezendő Eb-ről vezethet az egyetlen út Rióig. Mivel Európa szinte biztosan a két legjobban szereplő kontinens egyike lesz a vb-n, a 2016-os Eb-n még két selejtezős helyért fog folyni a versengés a vb-ről, olimpiai kvótáról, illetve olimpiai kvalifikációs tornán való indulásról lemaradt válogatottak között. Ez azt jelenti, hogy akkor beszélhetünk sikerről, ha a kontinenstornán a “kimaradók” közül maximum egy csapat kerül a mieink elé, tehát nem azt, hogy minimum ezüstérmet kell szerezni. A világbajnokságra nem jutott ki Németország, Izland, Norvégia és Szerbia sem, így ők a magyarokhoz hasonlóan szintén a sikeres lengyelországi szereplésben bíznak. A “nagy” válogatottak közül szerepelhet bárki várakozáson alul Katarban, ha ez történik, akkor újabb rivális kerülhet Lékaiék útjába.

Forrás: Hétméteres.com

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.