Honnan került elő az amerikai lány – Szilágyi Liliána máig sem tudja!

 

Liliána édesapjával dr. Szilágyi Zoltánnal

Liliána édesapjával dr. Szilágyi Zoltánnal

A dubai junior úszó világbajnokság igen kellemes meglepetését Szilágyi Liliána okozta. A Kőbánya SC úszónője két ezüstérmét a közelmúltban elhunyt, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó nagypapájának, Gyarmati Dezsőnek ajánlotta. A novemberben tizenhetedik születésnapjához érkező „Liluval” a városmajori uszodában beszélgettünk, ahová rendszeresen jár speciális, a vállát erősítő, „karbantartó” edzésekre.

– Érdekelne, mióta úszol és kiknek köszönheted, hogy immár ilyen szép, nemzetközi sikerekkel is rendelkezel – hangzott az első kérdés. .

„Az első tempókat talán már a fürdőkádban megtettem” – válaszolt nevetve Szilági Zoltán korábbi világbajnoki hatodik helyezett gyorsúszó és Gyarmati Eszter lánya.. „Az viszont biztos, hogy kétévesen már megtanultam úszni. Ezt követően azonban éveken keresztül inkább csak úszogattam, a dolog 2005-ben fordult komolyra. Ekkor, kilenc évesen kezdtem érdemi edzésekbe, innen számítom magamat úszónak. Elsőként Bernáth Csilla néni foglalkozott velem, még a Széchy SE-ben, majd Gyenes Andráshoz kerültem. Tőle Széles Sándorhoz vitt az utam, utána Virth Balázs vezette az edzéseimet. 2012-bnen jöttem el a Jövő SC-ből, azóta a Kőbánya SC úszója vagyok, Turi Gyuri bácsi tanítványa.”

„Ami pedig az edzőimet illeti – folytatta, komolyan mondom, hogy mindegyiküknek nagyon sokat köszönhetek és ezért sem akarok közöttük különbséget tenni. Valamennyiük munkája benne van abban, hogy idáig elértem. most éppen Turi Gyuri bácsi hetes csoportjában rovom az uszodában a hosszakat. Mindig vannak kemény edzőpartnereim, ráadásul a hetes élboly mögött ott nyomulnak a még fiatalabbak is.”

– Korábban többféle úszásnemben is versenyeztél, az utóbbi két évben viszont –úgy tűnik – a pillangó lett a kedvenc. Ez így marad a következő években is?

„Ez egyáltalán nem biztos. Ami a pillangót illeti, egyszer úsztam egy jobb időt, akkor elkezdtem erre koncentrálni, de ez a helyzet bármikor megváltozhat. Szívesen úszom valamennyi úszásnemben és nyitott is vagyok egy újabb váltásra, ha úgy hozná az élet.”

– A 2012-es, londoni olimpián a legfiatalabb magyar induló voltál, de ott még be kellett érned egy szerény, 34. helyezéssel. Mi váltotta ki az utóbbi egy évsorán bekövetkezett, ugrásszerű fejlődésedet?

Szilágyi Liliána„London után egy vállsérülés miatt hosszabb kényszerszünet következett, viszont mentálisan nagyon sokat fejlődtem. A junior Vb-n igazán csak féléves felkészüléssel állhattam rajtkőre. A rövidebb távon, 100 méteren reálisan lettem második, kétszázon viszont még tíz méterrel a beúszás előtt is győzelemre álltam. Máig sem tudom, honnan került elő az amerikai lány, aki végül megnyerte a versenyt…”

– Köztudott, hogy sokakkal ellentétben nem keresed a kibúvót, nem akarsz magántanuló lenni, hanem ugyanúgy bejársz az órákra, mint társnőid? Miért vállalod ezt a nehezebbnek tűnő utat?

„A II. kerületi Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium 11. A. osztályába járok, és biztosan tudom, hogy jó helyen vagyok. Az alaptantárgyak mellett hittant és erkölcstant is tanulunk, amiben szívesen részt veszek. Otthon nálunk ez nem volt kiemelt téma, így viszont komoly alapokat szerezhetek ebben a gondolatkörben is. Tanáraim és osztálytársaim egyaránt nagyon kedvesek és segítőkészek. Ha bármilyen problémám van, nyugodtan fordulhatok hozzájuk és ez nekem nagyon jó, megnyugtató érzés.”

– Hogyan megy a tanulás és vannak-e már konkrét céljaid a továbbiakat illetően?

„Alapvetően humán beállítottságú vagyok, az irodalom, a történelem, a biológia és a nyelvek közelebb állnak hozzám. Érettségiig angolból és olaszból szeretnék nyelvvizsgát tenni. Iskolánk azért is jó, mert igen magas színvonalon folyik az oktatás, ami az itt végzők számára majdnem garanciát jelent ahhoz, hogy a megpályázott egyetemre fel is vesznek bennünket. Jelenleg két, egymástól eléggé távol álló hivatással kacérkodom. Szívesen lennék kutató orvos, de édesapám ügyvédi hívatása is érdekel.”

– Az irodalom rendkívül időigényes tantárgy, hiszen rengeteg a kötelező és az ajánlott olvasnivaló…

„Az idővel mindig gondban vagyok. Este kilenc-féltíz között le kell feküdnöm, hogy reggel ötkor felkeljek. Ráadásul elég nehezen is alszom el – szóval nem könnyű a helyzetem. Ezt leszámítva igyekszem minél többet olvasni. Ha alkalomszerűen van kis időm, elsősorban rajzfilmeket és vígjátékokat nézek a tévében, amelyek segítik a kikapcsolódásomat. Zenében pedig az amerikai énekesnő, Lana Del Ray melankolikus dalait hallgatom legszívesebben.

– Nagypapáról, Gyarmati Dezsőről még nem esett szó.

Gyarmati Dezső és Eszter

Édesanyja, Eszter és a közelmúltban elhunyt nagypapa, Gyarmati Dezső

 „Szerencsésnek érzem magamat, hogy ő volt a nagyapám! Szép közös élményeim vannak vele, akitől sok bölcsességet is tanulhattam.

– Van egy húgod is, vele milyen a kapcsolatod?

„Gerda tíz éves és igazán jól megvagyunk. Feltétlenül el szeretném mondani, hogy nagyon jól úszik és talán természetes, hogy éppen most Virth Balázs csoportjának tagja. Mellette pedig kungfuban is sikeres, így még nem tudni, végül melyik sportágnál marad meg.”

– Meddig szeretnél versenyezni? És milyen vágyaid vannak a későbbi életedet illetően?

„Ameddig fejlődőképes leszek, mindenképpen úszni fogok. Ha pedig egyszer felnövök, szeretnék nagyon gazdag lenni. Azért, mert akkor független lehetnék, és minden vágyam teljesülhetne.”

 (Forrás: Budai Polgár, fotók: Jochapress.hu)   

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.