Hosszú Katinka, a szex és a szabadok földje

úszás_Hosszú Katinka,  440

Az ember menet közben mindig rájön valamire. Most például arra, hogy nem szabad semmiféle, könnyelmű kijelentést tennie. Korábban ugyanis számos alkalommal úgy reklámoztam a „független, kis magánújságot”, a jochapress.hu-t, hogy „csak sport, semmi szex”… Erre most mi történt? 

Szombaton kezembe vettem a sportnapilap heti mellékletét, a „Kék Újságot”, amelynek címoldalán „Michelangela belehúz” cím alatt egy Hosszú Katinkáról futó sorozat IV. részében a Bajáról indult úszó világklasszisról olvashattam. Az írásban visszatérő téma a szex – végül oda jutottam, hogy néhány sort én is „eleresztek”. Természetesen a szexről…

Konzervatív nevelésben részesült, szeretett fiamék jóvoltából immár háromunokás nagypapaként olyasmiket kellett olvasnom az amerikai viszonyokról, amelyek valamikor még kis hazánkban voltak divatban. „Ott a többség a gimi végéig otthon él a szüleivel, mindentől elzárva. Maximum randi, de pia nincs…teljes az elszigeteltség.” Hát ez már eddig eljutva is maga a katasztrófa, szegény csajok, mi mindenről maradtak le gimis éveikben! Hogy esetleg egy kis romantika is beleférhetne ebbe az időszakba? Hősnőnk ilyesmivel nem számol, mert mint nyilatkozza: „Nekem már tizennégy évesen barátom volt Baján, hol nála aludtunk, hol nálunk – én nem kiéhezve érkeztem az egyetemre.”

Puff neki! Hát ami azt illeti, Katka Amerikában sem sokáig éhezett, hiszen amint elmondja már fentebb, a második randi után átköltözött Shane-hez. Az egyedül hagyott szobatárs “zümmögésére” pedig ennyit mondott: „Azért inkább örült, hiszen annyi pasit vihetett fel az üres szobába, amennyit csak akart.”

A szabadok földjén, Amerikában ezt is belefér. Elvégre mindenki azt csinál, amit akar. Katinkától sem irigylem, hogy ő mindig „jóllakott” volt. Azt viszont minimum hiányolom, hogy más lehetőséget nem is lát bárki számára is. Hogy netán Amerikában – ahol az utóbbi időben az értékek megítélésében jelentősen felerősödött a házasság pozíciója – esetleg más utakon is el lehet jutni a végkifejletig? Hogy egy kis romantikus udvarlás, a partner, a leendő élettárs, netán házastárs megismerése nem feltétlenül az első randevúnál ért véget? Ilyesminek még az árnyéka sem vetülhet a lényegre!?

úszás_Hosszú_Gyurta, 440Két, komoly ígéret a riói olimpiára: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel

Ismétlem, mindenki azt csinál, amit akar. Katinka néhány évvel később ráadásul férjhez is ment Shane-hez, minden szempontból jól mennek a dolgok – akkor mi is a baj tulajdonképpen? Legfeljebb csak annyi, hogy az emberfia kicsit berzenkedik az egysíkú gondolkodásmód miatt. Hogy aki nem 14 évesen kezdi, az mind kiéhezett fenevad lenne, mire eljut az egyetemista korba? Holott ez nyilvánvalóan nem így van. Nincs két, egyforma életút, minden egyes fiatal más és más úton bontakozik ki, válik felnőtté az élet minden területén. Jómagam sem álltam tizennégy esztendősen „edzésbe” – romantikus örömök és bánatok után mégis minden időben a helyére került…

Ami pedig Amerikát illeti, a korábbi, „méretes” szidalmazások után csak kiderült, hogy a „féltékeny” edző, Dave Salo mégis tud valamit a szakmából. Az ottani egyetemi képzések milyensége pedig – finoman szólva is – erősen megkérdőjelezhető. Katinka például pszichológiára nyert felvételt, erre az első félévben szobrászat címén kellett töltenie tanórái jelentős részét. Valószínűsíthető, hogy ezeken az egyetemeken az elsődleges cél az, hogy minél erősebb csapatokat verbuváljanak az ott rendkívüli rangot jelentő egyetemi bajnokságokban kiharcolható sikerekhez. Nem véletlen, hogy a sokszorosan keményebb követelményeket támasztó egyetemekre magyar élsportoló csak elvétve kerül be. (Ritka kivételként említeném a néhány éve pontosan kétméteres magasságot is átvitt atlétát, Győrffy Dórát, aki a Harvardon szerzett közgazdász diplomát – ő máris magasan ívelő szakmai karriert futott be! )

Katinka dicséretére legyen, kihasználta az úszásban adódott lehetőségeket is, és Amerikában lett a világ egyik legjobbja. Miként az is ide kívánkozik: ha megnyeri valamelyik számát a 2016-os olimpián, abban része lesz a korábban sokat kritizált, egykori edzőjének, Dave Salonak is.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.